Vroege Vogels

‘ING investeert miljarden in fossiele energie’

  •  
08-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-49551171_NIETHERGEBRUIKEN

© ANP KOEN VAN WEEL

ING investeert nog altijd miljarden in fossiele energiebedrijven en heeft geen duidelijke plannen om de broeikasgasuitstoot van zijn financieringen te verminderen. Die klacht uiten Greenpeace, Oxfam Novib, Milieudefensie en BankTrack maandag in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van de bank later op de dag.

Klacht tegen ING

De milieu- en ontwikkelingsorganisaties hebben een klacht over ING ingediend bij het Nationaal Contact Punt (NCP). Dat onderzoekt of bedrijven zich houden aan richtlijnen van de OESO, de organisatie van westerse industrielanden, over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Die stellen dat bedrijven duidelijk dienen te rapporteren hoeveel broeikasgasuitstoot ze veroorzaken en actief proberen hun uitstoot terug te dringen.
,,ING doet dit wel voor de uitstoot van haar eigen bedrijfsvoering, maar niet voor de broeikasgasuitstoot van de bedrijven en projecten die zij financiert'', aldus de organisaties. ,,Juist die uitstoot is enorm.''
De organisaties roepen bestuursvoorzitter Ralph Hamers op om tijdens de aandeelhoudersvergadering met concrete toezeggingen te komen over de manier waarop de klimaatimpact van de financieringen van ING wordt verkleind.

ING vindt dit voorbarig

ING laat in een reactie alvast weten de melding bij het NCP ,,voorbarig en onnodig'' te vinden. ,,Het toerekenen van CO2-uitstoot naar een opwarmingsscenario is belangrijk. Maar er bestaat momenteel geen internationale standaard voor betrouwbare en vergelijkbare data. Daardoor kan ING de gevraagde gegevens niet leveren of publiceren'', zo verklaart de bank, die daarbij benadrukt wel veel aandacht te hebben voor klimaatverandering.
Bron: ANP

Meer over:

ing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.