Vroege Vogels

ING Bank dumpt controversieel papierfabriek in Uraguay

  •  
14-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_154407.jpg

© hout bos kappen

De ING Groep heeft aangekondigd dat haar deelname in het controversiële USD 1,7 miljard papier fabriek project van het Finse bedrijf Botnia in Uruguay "niet langer in overweging is". De ING Groep had een adviserende rol naar Botnia en was verantwoordelijk voor het arrangeren van een lening van USD 480 miljoen van private banken voor dit project. De papierfabriek staat bloot aan zware kritiek in Uruguay en Argentinië vanwege de grote negatieve milieueffecten.
Botnia bouwt een papierfabriek aan de rivier Uruguay, aan de grens met Argentinië. Het project zal een zware wissel op het milieu trekken, vanwege de vervuiling van lucht en water en de uitbreiding van monocultuurplantages. Het project heeft geleid tot grote protesten in beide landen.
Activisten hebben wegblokkades opgeworpen op de bruggen die de twee landen met elkaar verbinden. Het project stelt ook de verhoudingen tussen de regeringen van Uruguay en Argentinië zwaar op de proef. Beide regeringen hebben aangegeven dat ze deze zaak willen voordragen aan het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag wegens schending van internationale verdragen met betrekking tot de Uruguay rivier.
"We zijn verheugd te zien dat ING heeft besloten dit project niet te financieren. De papierfabriek zou tot een schending van de door ING ondertekende Equator Principles voor private financiering leiden" aldus Paul de Clerck van Friends of the Earth International, bevriende organisatie van Milieudefensie.
"De papier fabriek is precies het soort project dat niet aan de Equator Principles voldoet. Net nu de belangrijkste banken de Equator Principles aan het herzien zijn, is het een goed signaal dat ING deze principes serieus genomen heeft" zegt Johan Frijns, coordinator van BankTrack.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.