Vroege Vogels

Informatie biologisch voedsel moet beter

  •    •  
15-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
voedsel.jpg
Consumenten moeten weten dat er risico's kleven aan het eten van biologische producten. Het aspect van de voedselveiligheidrisico's in de biologische sector blijft nu nog vaak onderbelicht. Zelden wordt gemeld dat door het open karakter van de biologische veehouderij dieren makkelijk ziekteverwekkers als bacteriën, virussen en parasieten kunnen oplopen.
Dat schrijven onderzoekers van Wageningen UR (University and Research Centre) in een artikel in het decembernummer van Journal of Food Protection. De Wageningse onderzoekers zeggen dat het gebrek aan openheid het publieke vertrouwen in de biologische sector in de toekomst kan schaden.
De ziekteverwekkers waarmee dieren uit biologische veehouderijen kunnen worden besmet, kunnen ook in de voedselketen komen. Voorbeelden daarvan zijn besmettingen met de parasiet Toxoplasma gondii in varkensvlees en hogere dioxine-gehaltes in biologische eieren.
Dat in de communicatie de voedselveiligheidsrisico's onderbelicht blijven, vinden de onderzoekers onwenselijk. ,,Consumenten moeten weten dat sommige risico's inherent zijn aan de keuze om dieren in een natuurlijker en welzijnsvriendelijkere omgeving te houden. Dankzij deze gebalanceerde informatie kunnen consumenten beter beslissen om een biologisch product wel of niet aan te schaffen'', schrijven de auteurs in het wetenschappelijk artikel.
De Wageningse onderzoekers vinden dat producenten en distributeurs de verantwoordelijkheid hebben om een product zo veilig mogelijk te maken, maar de consument zelf moet ook zijn verantwoordelijk kennen door voedsel op juiste wijze te bereiden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.