Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Industrie komt energiedeal niet na

  •  
06-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
naamloos_06.JPG
De Nederlandse energie-intensieve industrie heeft € 70 miljoen euro belastingvrijstelling geïncasseerd zonder zich aan de tegenprestatie van een forse energiebesparing te houden. Dit blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau CE Delft heeft verricht in opdracht van Natuur en Milieu. Ron Wit, hoofd Klimaat van Natuur en Milieu: ‘De overheid moet de energie-intensieve industrie niet geloven op haar blauwe ogen, maar alleen belastingkorting geven als de beloofde ener-giebesparing daadwerkelijk wordt gehaald.’
Mislukt convenant
De grootste energieverbruikers in de industrie en de minister van Economische Zaken hebben afgesproken dat bedrijven zelf maatregelen nemen voor een forse energiebesparing (convenant Benchmarking energie-efficiency, 1999). De betrokken bedrijven beloofden tot de wereldtop van meest energie-efficiënte bedrijven te gaan behoren. Als tegenprestatie kregen ze vrijstelling van de energiebelasting.
Uit de evaluatie van het convenant blijkt echter dat de industriële bedrijven in Nederland steeds verder zijn weggezakt uit de wereldtop. Tussen 1999-2007 lag het tempo van energiebesparing bij de energie-intensieve industrie op slechts een half procent per jaar en sinds 2005 zelfs op nul. Opmerkelijk is dat bedrijven die niet onder het convenant vielen in diezelfde periode drie keer zoveel energiebesparing realiseerden, ruim anderhalf procent per jaar. De energie-intensieve industrie is haar belofte dus niet nagekomen, maar heeft tussen 2004 en 2009 wel € 70 miljoen aan belastingkorting in de zak gestoken.
Onlangs stelde VNO-NCW dat Nederlandse bedrijven tot de wereldtop behoren als het gaat om energie-efficiëntie. De ondernemersorganisatie pleitte voor doorgaan met de “succesvolle convenanten” en is tegen hogere energiebelastingen of CO2-heffingen voor bedrijven omdat deze de investeringsruimte zouden beperken. De feiten uit dit onderzoek spreken VNO-NCW tegen: de sect! oren die een hogere energiebelasting betalen, besparen meer en! ergie.
Energielasten industrie laagste van Europa
De energiebelastingen voor de Nederlandse industrie behoren volgens het onderzoek van CE Delft tot de laagste van Europa. Volgens het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) zijn sinds kort ook de elektriciteitsprijzen voor grootverbruikers in Nederland lager dan in Duitsland, België en zelfs Frankrijk. Deze situatie is ontstaan door de nieuwbouw van elektriciteitcentrales en door de verbeterde transportverbindingen voor stroom met het buitenland.
Energiebesparing moet minder vrijblijvend
Natuur en Milieu pleit voor minder vrijblijvend overheidsbeleid zodat het tempo van energiebesparing in de industrie fors omhoog gaat. Op basis van het CE-onderzoek stelt Natuur en Milieu:
• het basistarief van de energiebelasting voor de Nederlandse industrie moet worden verhoogd naar het niveau dat geldt voor de industrie in Duitsland;
• naar Duits voorbeeld moet een vrijs! telling op energiebelasting aan de industrie alleen worden gegeven bij daadwerkelijke realisatie van de doelstellingen voor energiebesparing;
• in de milieuvergunningen voor de grote industrie moeten energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar verplicht worden.
Download hier het volledige onderzoek van CE Delft: Convenanten energiebesparing industrie: resultaten en vrijstellingen energiebelasting.
Bron: Natuur en Milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.