Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Industrie betaalt eerlijk deel van de klimaatrekening

5 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
industrie

© Bron Pixabay

Het kabinet is voor de industrie een stuk strenger dan voor huishoudens waar het gaat om verduurzaming. Bedrijven hoeven er niet op te rekenen dat zij de rekening voor allerlei investeringen in vergroening bij de overheid kunnen indienen.
Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). De industrie moet vele miljarden investeren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Bedrijven geven volgens de minister aan dat zij 1 miljard euro per jaar aan investeringen niet zullen terugverdienen.
Daarvan zullen zij zelf hun “fair share” moeten ophoesten, aldus de bewindsman. Er zijn wel subsidies voor, maar die zullen zeker niet dat hele bedrag dekken. En als bedrijven te weinig vaart maken, kan een eventuele CO2-heffing “een stok achter de deur” zijn.
Voor burgers is het kabinet milder. Zij krijgen geen verplichting opgelegd om bijvoorbeeld hun huis energiezuiniger te maken. Mensen moeten daartoe verleid worden, door het makkelijker en aantrekkelijker te maken. Datzelfde geldt voor elektrisch rijden. Vooropstaat dat de overgang “betaalbaar en behapbaar” blijft, aldus Wiebes.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.