Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Indrukwekkende meerval

  •  
22-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
Meerval

© Meerval. Bron: GoofyAquavideo

De meerval is vooral ’s nachts actief. Dat onderwaterfilmer Robert Hughan deze enorme vis overdag kon filmen, was een toevalstreffer.
De Europese meerval ( Siluris glanis ), de grote vis met kenmerkende draden rondom z’n brede bek, kan wel vijf meter lang worden. In ons land komen ze echter niet verder dan maximaal 2 meter, wat natuurlijk nog heel wat is om onder water tegen te komen. Maar dat zal niet snel gebeuren, want de vis is nachtactief: dan jaagt hij op andere vissen en zelfs op watervogels. Overdag houdt de indrukwekkende meerval zich schuil in de begroeiing, tussen stenen of in gaten in de oever.
In de vorige eeuw kwam deze vis uitsluitend in het Haarlemmermeergebied voor. Als gevolg van uitzetting, bijvoorbeeld door sportvissers, komt de meerval nu in alle grote rivieren en veel meren voor. Het is echter nog altijd een zeldzame soort.

Meer over:

meerval
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.