Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Indrukwekkende meerval

  •  
22-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Meerval

© Meerval. Bron: GoofyAquavideo

De meerval is vooral ’s nachts actief. Dat onderwaterfilmer Robert Hughan deze enorme vis overdag kon filmen, was een toevalstreffer.
De Europese meerval ( Siluris glanis ), de grote vis met kenmerkende draden rondom z’n brede bek, kan wel vijf meter lang worden. In ons land komen ze echter niet verder dan maximaal 2 meter, wat natuurlijk nog heel wat is om onder water tegen te komen. Maar dat zal niet snel gebeuren, want de vis is nachtactief: dan jaagt hij op andere vissen en zelfs op watervogels. Overdag houdt de indrukwekkende meerval zich schuil in de begroeiing, tussen stenen of in gaten in de oever.
In de vorige eeuw kwam deze vis uitsluitend in het Haarlemmermeergebied voor. Als gevolg van uitzetting, bijvoorbeeld door sportvissers, komt de meerval nu in alle grote rivieren en veel meren voor. Het is echter nog altijd een zeldzame soort.

Meer over:

meerval,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar