Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Indonesische overheid verdubbelt omvang Tesso Nilo Nationaal Park

  •  
28-08-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olifant_01.jpg
De omvang van het Tesso Nilo Nationaal Park op Sumatra wordt verdubbeld tot 86.000 hectare. Dit maakt de Indonesische overheid vandaag bekend. Het gebied geldt als het laatste bos op Centraal-Sumatra dat geschikt is om een levensvatbare populatie van de Sumatraanse olifant in stand te houden. Daarnaast leven er nog zeker 50 exemplaren van de ernstige bedreigde Sumatraanse tijger. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zet zich sinds 2000 actief in voor de bescherming van dit belangrijke natuurgebied.
Tesso Nilo is een van de laatste laaglandbossen in de provincie Riau op het Indonesische eiland Sumatra. Het gebied is ongeveer 150.000 hectare groot en vormt een belangrijke schakel in een netwerk van verschillende natuurgebieden. Het bos is van groot belang voor de toekomst van de laatste olifanten op Sumatra. Het aantal olifanten op het eiland is de laatste zeven jaar gehalveerd tot ongeveer 350 exemplaren. Daarvan leven naar schatting 60 tot 80 dieren in Tesso Nilo. Ook zijn zeker 40.000 mensen voor hun dagelijks bestaan van dit bos afhankelijk.
In 2004 werd al 38.000 hectare van het bos uitgeroepen tot Nationaal Park. De Indonesische overheid breidt dat beschermde gebied nu per december 2008 uit met nog eens 48.000 hectare.
Klimaatverandering
Het Wereld Natuur Fonds zet zich al jaren in voor uitbreiding van het beschermd gebied in Tesso Nilo en is blij met de toezegging van de Indonesische overheid. ,, Binnen het netwerk van andere beschermde gebieden biedt Tesso Nilo niet alleen ruimte aan olifanten, tijgers en veel andere bijzondere dier- en plantsoorten. Behoud van deze bossen is ook van groot belang om klimaatverandering tegen te gaan,’’ zegt Johan van de Gronden, directeur WNF.
Uit een onderzoek dat het WNF begin dit jaar publiceerde, bleek dat in Riau de afgelopen 25 jaar 65 % (4.2 miljoen hectare) van het bos is verdwenen door houtkap en de aanleg van oliepalmplantages. Gemiddeld kwam hierbij jaarlijks 190 miljoen ton CO2 vrij. Dat is meer (122 %) dan de hoeveelheid broeikasgas die Nederland jaarlijks produceert.
Het WNF is al geruime tijd actief in Tesso Nilo. Zo krijgen olifanten en tijgers door ontbossing steeds minder ruimte en komen ze in aanraking met de lokale bevolking. Uit angst en wraak worden de dieren gevangen of gedood. Deze conflictsituaties tussen mens en olifant gaat het WNF tegen met zogeheten vliegende brigades. Deze brigades - bestaande uit tamme olifanten en hun verzorgers- moeten de wilde olifanten op een diervriendelijke manier verjagen. Ze doen dit met licht- en geluidssignalen of de tamme olifanten drijven hun wilde soortgenoten terug naar de bossen.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor