Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Indeling van dinosauriërs in families ter discussie

  •  
23-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dino_vrijgebruiken

© Bron: hrohmann

De theorie over de evolutionaire geschiedenis van de dinosauriërs staat ter discussie. Dinosauriërs worden nu ingedeeld in twee groepen, reptielheupigen en vogelheupigen. Britse paleontologen pleitten voor een uitbreiding van de indeling met een derde familie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Anne Schulp, conservator van Naturalis en columnist bij Vroege Vogels, legt uit hoe het zit met de nieuwe familie.

Heup

De huidige indeling stamt uit 1888. H.G. Seeley en verdeelde de dinosauriërs in twee families, gebaseerd op heupbotten. Hij onderscheidde de reptielheupigen (Saurischia) en de vogelheupigen (Ornithischia) .

Andere classificatie

Het nieuwe onderzoek focuste zich niet op de heupbotten maar analyseerde verschillende karakteristieken van fossiele skeletten. Ze vonden dat sommige karakteristieken gedeeld werden door dinosauriërs in beide groepen, zoals rechte dijbenen in plaats van S-vorm dijbenen en schouderbotten die drie keer de lengte zijn van de voorpoot. Op basis van deze overeenkomende karakteristieken, stellen de onderzoekers dat er een andere indeling moet komen. De vogelheupigen passen voor een deel bij een onderfamilie van de reptielheupigen.

Oorsprong

Daarnaast stelt het onderzoek onder leiding van Matthew Baron dat de dinosauriërs niet zeker afkomstig zijn van het zuidelijk halfrond. De oudste dinosauriërsfossielen zijn gevonden in Zuid-Amerika, en daarom werd aangenomen dat de dinosauriërs hier oorspronkelijk zijn ontstaan. De onderzoekers zeggen dat de oorsprong net zo goed op het noordelijk halfrond kan liggen, omdat hier fossielen van de oudste leden van de nieuwe familie gevonden zijn. 
Bron: Sciencedaily

Meer over:

dinosauriërs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.