Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rekenkamer: 'kabinet geeft geen totaalbeeld van klimaatmiljarden'

  •  
25-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
geld_beleid_akkoord_pixabay

© Pixabay

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer (AKR) blijkt dat de Tweede Kamer niet weet hoeveel er precies wordt uitgegeven aan klimaatmaatregelen, doordat het kabinet geen duidelijk totaalbeeld kan geven. Grote uitgaven blijven mogelijk "uit zicht" en overzichten wijken van elkaar af.

Grote klimaatbedragen

Momenteel geeft het kabinet bijna 7 miljard euro uit aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar er komt naar verwachting een klimaatfonds van 35 miljard euro. "Dit grote financiële belang is voor ons aanleiding om te onderzoeken hoe het kabinet uw Kamer de afgelopen jaren inzicht gaf in de klimaatuitgaven", stelt de Rekenkamer. Ook vanuit de Kamer, die het kabinet controleert, zijn al langer zorgen over het toezicht op de grote klimaatbedragen.

Onduidelijkheid

Ministeries geven op verschillende plekken aan hoeveel ze aan CO2-verminderende maatregelen besteden. Maar die lijsten wijken soms van elkaar af: maatregelen zijn in het ene overzicht als klimaatingreep opgenomen, en in het andere niet. Belastingmaatregelen worden daarnaast niet altijd opgenomen. "Er is ook geen uniforme werkwijze bij het opstellen van de overzichten", zegt de Rekenkamer. De bedragen in begrotingen en overzichten lopen vaak uiteen, waarschuwt de ARK. "In een enkel geval" is het verschil mogelijk zelfs 200 miljoen euro per jaar.

Nieuwe definitie

"In sommige gevallen is 90 procent van bepaalde klimaatuitgaven in een overzicht niet te vinden in de betreffende begroting of jaarverslag", voegt de Rekenkamer daaraan toe. Doordat een duidelijke definitie van klimaatbeleid ontbreekt, hebben ministeries "de vrijheid om te bepalen welke maatregelen zij aandragen en welke uitgaven zij als klimaatuitgave beschouwen".

De Tweede Kamer heeft hierdoor geen zicht op een deel van de klimaatmaatregelen. Klimaatminister Rob Jetten erkent in een reactie dat er "enkele inconsistenties" zitten in de registraties van uitgaven aan het klimaatbeleid. Hij wil werken aan een beter en consistent overzicht en een duidelijkere definitie van welke kostenpost als klimaatuitgave kan worden gezien. Het is zijn taak als minister om de uitgaven duidelijk te verantwoorden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.