Vroege Vogels

‘In de grutto komt alles samen’_17_11_2015

  •  
17-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De grutto is verkozen tot onze Nationale Vogel. 80% van de wereldpopulatie van deze weidevogel broedt in Nederland. Voor grutto-onderzoeker Theunis Piersma is het een elegante vogel met lange poten, een prachtige oranje snavel, een fraai oranje buikkleed en een mooie gespikkelde rug. In de grutto komt voor hem al het prachtige van de Nederlandse delta bij elkaar.
Alleen door de intensivering van de landbouw gaat het snel bergafwaarts met de grutto. ‘Het hele Nederlandse platteland is aan het uitsterven’, zegt Piersma. In zijn onderzoek in Zuidwest Friesland ziet hij dat met inzet van boeren als Klaas Oevering het tij valt te keren. Door een vijfde deel van de grond in te richten voor de grutto, kan hij in het hoge en kruidenrijke gras veilig broeden. Daarmee zie je de ‘gruttoproductie’ toenemen. Maar door allerlei omstandigheden is 2015 toch een rampjaar voor de grutto. Slechts 4 duizend kuikens zijn volwassen geworden. Dat is te weinig om de soort in stand te houden. Hadden we jaren terug nog 120 duizend grutto’s, nu zitten we nog maar op 30 duizend exemplaren.
Piersma denkt wel dat de verkiezing van de grutto tot Nationale Vogel ontzettend kan helpen bij het voortbestaan van de 'kening fan de greide' oftewel de 'koning van de weide'.
Wil je meer weten over het onderzoeksgebied van Piersma? Klik dan hier .
Wil je meer weten over de toekomst van ons weidelandschap? Klik dan hier voor het burgerinitiatief 'Kening fan 'e Greide'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.