Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In maart doodgereden wolvin had longontsteking

  •  
08-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3446 keer bekeken
  •  
wolf

Aangereden wolf

© Fotograaf Roul Meijer

De wolvin die in maart werd doodgereden op de weg van Ede naar Arnhem had een uitgebreide longontsteking veroorzaakt door een Franse hartworm. Eerder zijn dode vossen gevonden die eenzelfde longontsteking hadden en daar droeg de besmetting bij aan hun dood. Het is echter niet zeker of de longontsteking van de wolvin invloed had op haar gedrag en daardoor een verhoogd risico op een verkeersongeluk veroorzaakte.

Drachtig

Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Wageningen en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de universiteit van Utrecht vastgesteld na onderzoek van het dode dier. De wolvin, die een territorium had op de Zuidwest-Veluwe, was drachtig van acht embryo's en naast de longontsteking verder in goede conditie. De wolvin was geboren in een nest van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe.

Prooi besmet met Franse hartworm

De longontsteking is volgens de onderzoekers veroorzaakt door de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum). Een inwendige parasiet die de dieren binnenkrijgen door het eten van besmette slakken of andere tussengastheren. Vossen zijn een natuurlijke gastheer van de parasiet en verspreiden de larven via hun ontlasting. Ook honden kunnen besmet krijgen met deze parasiet en ernstig ziek worden. Katten en mensen zijn niet gevoelig voor Franse hartworm.

Dat de worm kennelijk voorkomt in het leefgebied van wolven op de Veluwe kan mogelijk een gezondheidsprobleem voor de dieren veroorzaken.

Bro: ANP 

Meer over:

parasiet, vos, hond, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.