Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In Europa verboden bestrijdingsmiddelen komen via Valentijnsboeketten weer terug

  •  
11-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1659 keer bekeken
  •  
bouquet-142876_1920

PAN Nederland heeft 12 boeketten (tulpen, rozen en gemengde boeketten) op bestrijdingsmiddelen onderzocht. De conclusie is, dat rozen en gemengde boeketten met hoge aantallen en concentraties bestrijdingsmiddelen te vervuild zijn om ze met een gerust hart te kopen.

Gemiddeld bevatten gemengde boeketten 25 verschillende gifstoffen, bij rozen gemiddeld 17. Daarbij is een derde van de gevonden bestrijdingsmiddelen wegens te grote risico ́s voor de gezondheid en/of milieu in de EU verboden. Toch komen ze met een U-bocht via export en import weer op ons bord. Twee derde van de gevonden stoffen zijn voor de gezondheid van de bloementelers, bloemenverkopers en/of de biodiversiteit gevaarlijk. De effecten van de gevonden cocktails op de gezondheid en biodiversiteit zijn onbekend.

Alternatief

PAN Nederland adviseert de consument om voor Valentijnsdag of voor andere gelegenheden biologisch gekweekte snijbloemen, bollen of sierplanten of een alternatief cadeau te kopen.

PAN Nederland eist van de overheid wettelijke normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen in snijbloemen en planten vast te leggen, onder andere een nultolerantie voor residuen van bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn.

Verbod op export 

Ook in het winterseizoen kan de consument boeketten van zomerbloeiers zoals rozen, lelies, gerbera ́s enz. kopen. Deze bloemen worden onder andere uit Kenya, Ethiopie of Columbia geïmporteerd. Uit landen met lage salarissen, minder strenge milieueisen en een zwakke regulering voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Zeer gevaarlijke middelen die sinds jaren in de Europese Unie verboden zijn, worden nog steeds in de EU geproduceerd en naar niet-EU landen geëxporteerd, met vele risico ́s voor de lokale telers, werknemers, omwonenden en het milieu. PAN NL is van mening dat er een onmiddellijke stop op de export van deze in de EU verboden middelen naar niet- EU landen dient te worden ingesteld.

Hoogste aantallen bestrijdingsmiddelen

PAN NL heeft boeketten gekocht bij Fleurop, deBloemist, Topbloem, Albert Heijn en Jumbo, en onderzocht op bestrijdingsmiddelen. In alle 12 onderzochte boeketten zijn resten van bestrijdingsmiddelen gevonden. Gemengde boeketten zijn het meest met bestrijdingsmiddelen vervuild, gevolgd door rozen en tulpen. Gemiddeld zijn in de gemengde boeketten 25 verschillende bestrijdingsmiddelen per boeket gevonden. In één boeket zelfs 36. Bij de rozen zijn gemiddeld 17 verschillende residuen gevonden; in één boeket 29 residuen. De onderzochte bossen tulpen bevatten gemiddeld 3,6 soorten bestrijdingsmiddelen. In totaal zijn 196 maal residuen van 76 verschillende bestrijdingsmiddelen en 8 omzettingsproducten gevonden.

Hoogste concentraties bestrijdingsmiddelen in rozen en gemengde boeketten Gemiddeld gezien, tonen de onderzochte rozen het hoogste gehalte van 6,05 milligram per kilogram (mg/kg), gemengde boeketten 4,81 mg/kg en tulpen 0,27 mg/kg. Het hoogste totaal gehalte van 14,14 mg/kg is gevonden in een boeket rozen.

Verboden

Een derde van de aangetroffen bestrijdingsmiddelen is wegens te grote risico ́s voor de gezondheid en/of milieu in de EU verboden. Daartussen zijn stoffen die al sinds 20 jaar verboden zijn. In de gemengde boeketten van zowel Fleurop als Topbloem zijn 9 verboden stoffen gevonden; in de rozen van Albert Heijn en Jumbo zijn respectievelijk 6 en 8 verboden stoffen gevonden. In de tulpen en in één boeket rozen zijn geen verboden stoffen gevonden.

Zeer hoge concentratie fipronil in rozen en gemengde boeketten
In de rozen van Jumbo werd o.a. het voor insecten zeer schadelijke fipronil met een gehalte van 0,244 milligram per kilogram gevonden. In de gemengde boeketten van Fleurop en Euroflorist werd eveneens o.a. fipronil in hoge gehalten van respectievelijk 0,145 mg/kg en 0,135 mg/kg gevonden.
Uit onderzoek is gebleken dat slechts 0,001 milligram per kilogram kool ernstige gevolgen voor de voortplanting van vlinders (koolwitjes) heeft.

Gevaarlijk

Behalve verboden bestrijdingsmiddelen identificeerde PAN Nederland stoffen die schadelijke eigenschappen hebben, zoals persistentie, bio-accumulatief, giftig, kankerverwekkend, hormoon-verstorend, schadelijk voor de voortplanting (o.a. verminderde zaadcellen). Twee derde (67%) van de gevonden bestrijdingsmiddelen zijn voor de gezondheid van de bloementelers, bloemenverkopers, de bloemenkopers en/of de biodiversiteit gevaarlijk.

Geen maximaal toelaatbare gehalten voor bestrijdingsmiddelen in bloemen en sierplanten
Door de export van in de EU verboden middelen, komen deze gifstoffen via geïmporteerd voedsel en geïmporteerde bloemen weer op ons bord, of in de vaas in de huiskamer of bij een ziekbed. In tegenstelling tot groente en fruit zijn voor snijbloemen en sierplanten geen wettelijk voor maximaal toelaatbare gehalten voor bestrijdingsmiddelen (MRL) vastgelegd.

Brief aan minister

PAN Nederland eist in een brief aan Minister Staghouwer dat ook voor snijbloemen en sierplanten wettelijke maximaal toelaatbare gehalten voor bestrijdingsmiddelen worden vastgelegd.

Bron: PAN

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.