Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In een emmer leeft nieuwe soort dansmug

  •  
12-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
emmer.jpg

© emmer

Niet ergens in een natuurgebied, maar in een emmer in een Groningse achtertuin is een nieuwe insectensoort voor Nederland ontdekt. Metriocnemus carmencitabertarum is een dansmug van enkele millimeters groot. De soort heeft (nog) geen Nederlandse naam.
De emmer staat in het centrum van Appingedam, provincie Groningen, onder een open dakgoot die in de natte zomer van 2011 regelmatig vers regenwater loosde. Jan Kuper, medewerker van Stichting Bargerveen en specialist in dansmuggen, zag hierin een witte muggenlarve kruipen. Zowel hijzelf als andere dansmugspecialisten konden de larve in eerste instantie niet op naam brengen.
De emmer omgebouwd tot een val en werden gedurende een week alle volwassen muggen verzameld die zich in de emmer ontwikkelden. Volwassen dansmuggen zijn namelijk over het algemeen makkelijker te herkennen dan hun larven. Zodoende kon in samenwerking met een specialist van het Zoölogisch Staatsmuseum in München de soortnaam worden vastgesteld. Het blijkt te gaan om Metriocnemus carmencitabertarum , een tot dusver onbekende soort voor Nederland. Een wetenschappelijk artikel waarin de vondst officieel wordt gemeld zal dit jaar worden gepubliceerd in het tijdschrift Nederlandse Faunistische Mededelingen.
Metriocnemus carmencitabertarum is een kleine grijskleurige dansmug van enkele millimeters groot. Er zijn in Nederland ongeveer 480 soorten dansmuggen die in tegenstelling tot steekmuggen niet prikken. Wel kun je ze op zwoele, windstille zomeravonden in grote zwermen boven alleenstaande bomen zien dansen.
Het kunstmatige habitat in Appingedam lijkt opmerkelijk genoeg sterk op de natuurlijke vindplaatsen van de soort in Noordwest-Spanje. Hier komen de larven voor in ondiepe erosiegaten in granietrotsen met een diameter van een halve tot één meter. Deze gaten worden vanwege het vochtige klimaat regelmatig van vers regenwater voorzien, samen met stukjes (korst)mos die op de rotsen groeien. Dit organisch materiaal dient als voedsel voor de larven. Ook de emmer in Appingedam wordt regelmatig van vers regenwater voorzien vanuit de open dakgoot. Hierbij spoelen ook mossen en korstmossen vanaf het dak de emmer in.
Zo leveren in Nederland zelfs de meest onnatuurlijke plekken nog nieuwe soorten op. Je kunt je ook afvragen hoe algemeen deze dansmug eigenlijk is in Nederland. Kortom, komend voorjaar allemaal massaal op zoek naar nieuwe soorten in je regenton.
Bron: Natuurbericht.nl
Tekst en foto: Jan Kuper en Remco Versluijs, Stichting Bargerveen

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor