Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In de wolken

  •  
24-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wolken spelen een grote rol bij de temperatuur op aarde. Als er geen wolken zouden zijn,zou het zo’n 10 graden warmer zijn op aarde. De natuur zou er hier heel anders uitzien. Wolken weerkaatsen zonlicht aan de bovenkant en houden de warmte vast aan de onderkant. Hoe de toename van broeikasgassen invloed heeft op wolken en klimaatverandering weten we niet precies. Wel weten we dat de afgelopen eeuw de neerslag in Nederland met 20% is toegenomen. Een belangrijk instrument om de klimaatveranderingen in Nederland te meten is de Cabauwtoren, een soort snuffelpaal van 213 meter hoog. Dit is het werkterrein van wolkenonderzoeker Herman Russchenberg van de Technische Universiteit Delft. Hij kijkt in de wolken om te begrijpen hoe wolken nu precies ontstaan. Hij verwacht dat de hevige onweersbuien van afgelopen zomer veel regelmatiger terug zullen komen. Daarom wil hij die buien ook beter kunnen voorspellen.
Dat het klimaat verandert kun je natuurlijk meten, maar de natuur reageert daar nu al op. Vogels veranderen hun trekpatronen. Sommige overwinteren tegenwoordig hier en trekken niet meer weg. Andere komen eerder terug uit het zuiden en broeden vroeger.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.