Vroege Vogels

In de voetsporen van Attenborough

  •  
15-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
Attenborough met Charlie de orang-oetan aan boord van de Kruwing

© foto: David Attenborough

Iedereen die weleens een natuurfilm op tv heeft gezien, zal onmiddellijk zijn stem herkennen. Natuurfilm is bijna synoniem geworden met sir David Attenborough en zijn karakteristieke stemgeluid.

Dierentuin

Inmiddels is hij 91 jaar oud en werkt nog altijd aan natuurfilms in zijn kenmerkende stijl. In zijn boek 'De avonturen van een jonge bioloog' dat deze week verschijnt in de Nederlandse vertaling, valt te lezen hoe hij aan de wieg stond van natuurprogramma's op de Engelse televisie. Met de oprichting van de Natural History Unit bij de BBC wist hij een fundament te leggen voor het laten zien van dieren in hun natuurlijke omgeving. Tot dan toe werden dieren op tv vooral in de studio vertoond door mensen van de dierentuin.
David Attenborough met Benjamin, het berenjong

© foto: David Attenborough

De koningin en David

De invloed van de klimaatverandering op het leven van dieren is de laatste jaren een belangrijk thema in zijn natuurfilms. De dood van een babywalvis die sterft aan teveel plastic in zijn maag maakte grote indruk op kijkers. Zelfs het Engelse koningshuis is er niet ongevoelig voor en besluit om in al hun paleizen het gebruik van plastic terug te dringen.

School Attenborough

Hoe de stijl van David Attenborough natuurfilmers heeft beïnvloed is onderwerp van gesprek in onze uitzending. Cameramannen Dick Harrewijn en Cees van Kempen vertellen hoe de werkwijze van Attenborough school heeft gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Karinbr
Karinbr18 sep. 2019 - 13:40

Ook ik vind David Attenborough heel erg bijzonder en indrukwekkend!

marthekleijn
marthekleijn17 feb. 2018 - 12:38

Een prachtig mens  die zoveel voor de natuur heeft gedaan en nog. ik kijk altijd naar zijn natuurfilms.En dan nog op deze leeftijd geweldig.

annetlemaire
annetlemaire16 feb. 2018 - 13:12

Geweldig bevlogen mens met die prachtige stem. Dat hij zo oud geworden bij  het zien van zijn gevallen paradijs.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.