In de greep van de winter, jaarwisseling waarschijnlijk zachter.
• 29-12-2005
• leestijd 2 minuten
In het oosten, midden en zuiden is het dinsdag ook overdag blijven vriezen. Daarmee heeft ook De Bilt zijn eerste ijsdag, het zuiden had al in de mist op 10 december de eerste ijsdag. Tegen de jaarwisseling komt er alweer een einde aan deze vorstperiode.
In de nacht van maandag op dinsdag viel vooral in het noorden sneeuw, in Friesland en Groningen 5 tot 10 cm. Vooral in het Waddengebied ontstaan in de aanvoer van koude lucht boven het relatief warme zeewater voortdurend sneeuwbuien. Ook Limburg heeft lichte sneeuw maar die neerslag is afkomstig van een sneeuwgebied boven Duitsland, dat daar veel sneeuw heeft opgeleverd. In Limburg en oost Brabant lag woensdagochtend zo'n 2 tot 8 cm. Een nieuwe storing die opmerkelijk genoeg van zuid naar noord over Duitsland richting Denemarken trekt, levert daar woensdag en donderdag een dik pak sneeuw op, vooral in de oostelijke helft. Volgens de Deutscher Wetterdienst kan daar zo'n 10 tot 15 cm vallen die daar in combinatie met de toenemende wind voor grote problemen gaat zorgen.
In het grootste deel van ons land wordt pas vrijdag en op oudejaarsdag nieuwe neerslag verwacht die gladheid oplevert. De jaarwisseling vindt naar alle waarschijnlijkheid al in de zachte lucht achter het dooifront plaats (blijf de berichten volgen als u de weg op gaat!)
Het koudegetal volgens Hellmann dat ook tussentijds een indruk geeft over de hoeveelheid kou van de winter, begint deze week aan zijn opmars. De berekening van het koudegetal gaat uit van het dagelijks etmaalgemiddelde van de temperatuur. Dat is het gemiddelde over 24 uur, dat bepaald wordt uit de 24 uurlijkse temperatuurmetingen op een dag. Alle etmaalgemiddelden beneden het vriespunt over de periode 1 november tot en met uiterlijk 31 maart worden opgeteld, zodat uiteindelijk één (koude)getal wordt verkregen. Daarvan wordt het minteken weggelaten. Bedraagt de gemiddelde etmaaltemperatuur op een bepaalde dag -0,5°C en de volgende dag -0,8°C, dan is het koudegetal over die twee dagen 1,3. De vorige winter leverde vooral door de kou in maart een koudegetal op van 32,5 graden en staat daarmee op de 75e plaats van de ranglijst sinds 1901. De koudegetallen volgens Hellmann en de actuele tussenstand wordt dagelijks bijgewerkt en vindt u onder Externe links (Koudegetallen Hellmann).
Bron: KNMI