Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In 2050 meer dan vier keer zoveel plastic in oceaan volgens WWF

  •  
08-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
microplastic in oceaan

© Bron: NOIZ

De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting verdubbeld zijn, wat ervoor zal zorgen dat het plastic afval in de oceaan tegen 2050 ten opzichte van nu meer dan verviervoudigt. Dat valt te lezen in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Zelfs als alle productie van plastic nu stopt, kan het aantal microplastics in de oceaan tot 2050 nog steeds meer dan verdubbelen, schat de analyse.

Hoge concentraties plastic afval

Het onderzoek is uitgevoerd door het Alfred Wegener Instituut, Helmholtz Centrum voor Polair en Marien Onderzoek. Enkele zeeën bevatten inmiddels al hogere concentraties plastic afval, wat mogelijk ecologische gevolgen kan hebben. Volgens het instituut gaat het met name om de Middellandse Zee, de Oost-Chinese en de Gele Zee en de Noordelijke IJszee.

Naar schatting krijgt zo'n 90 procent van de zeevogels plastic binnen en in totaal zijn er 2144 diersoorten die gevolgen ondervinden van het plastic in hun leefomgeving.

Koraalriffen en mangrovebossen

In de analyse baseerde het Duitse instituut zich op ruim 2500 studies over de impact van plasticvervuiling op de zee en de ecosystemen. Volgens dit onderzoek lijden koraalriffen en mangrovebossen het meest onder de plasticvervuiling. Deze natuurgebieden worden beide ook wel de kraamkamers van de oceaan genoemd, doordat veel vissoorten hier geboren worden.

Alternatieven

Het WWF zegt dat bijvoorbeeld het verbieden van wegwerpplastic en het gebruik van alternatieven voor plastic belangrijke maatregelen kunnen zijn om de vervuiling tegen te gaan. "Uit alle onderzoeken blijkt dat plastic afval in oceanen een onomkeerbaar proces is", zegt Oskar de Roos, die bij het Wereld Natuur Fonds in Nederland plasticexpert is. "Als we niet snel ingrijpen zijn de gevolgen van plasticvervuiling niet te overzien." Het WWF wil daarom onder meer een verdrag van de Verenigde Naties tegen plasticvervuiling.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.