Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In 2027 verbod op werplood voor sportvissers

  •  
21-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
fisherman-2200559_640
Lood is giftig voor mens, dier en plant. Toch mogen sportvissers nog tien jaar vissen met werplood. Daarna moet het uit zijn met het pleziervissen met het vervuilende metaal, hebben de sportvisserij en het ministerie van Landbouw afgesproken.

Lood in de natuur

Jaarlijks komen er honderden tonnen lood in de natuur terecht, doordat bijvoorbeeld bij het hengelen het lood loslaat dat dobbers, lijnen en netten moet verzwaren. Het vorige kabinet opperde dat het gebruik van het giftige metaal misschien maar verboden moest worden, maar de vissers hebben nu beloofd het zelf terug te dringen.

Sportvissers gaan zelf minderen

De sportvissers willen over drie jaar al minstens 30 procent minder lood gebruiken. Ze gaan hun achterban voorlichten over de gevaren van lood, gebruik in sommige viswateren op proef uitbannen en op zoek naar betere alternatieven. Blijkt in 2021 dat de vrijwillige inspanningen van de vissers niet genoeg zoden aan de dijk zetten, dan grijpt het kabinet mogelijk alsnog in. Het ministerie gaat vast onderzoeken welke regels het dan zou kunnen stellen.
In 2012 maakte Vroege Vogels al een reportage over milieuvriendelijke loodalternatieven voor sportvissers.
Bron: ANP

Meer over:

lood
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.