Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Import 'barbaarse' eieren uit Oekraïne vervijfvoudigd

  •  
01-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6435 keer bekeken
  •  
legbatterij wikipedia

© Kippen in legbatterij, foto: Wikipedia, Maqi

De legbatterij is in de Europese Unie al tien jaar verboden en toch eten Nederlandse consumenten ongemerkt flink meer legbatterij-eieren. De import uit Oekraïne uit deze beruchte kippenkooien is in vergelijking met 2021 vervijfvoudigd, meldt het AD.

Barbaars

Dierenactivisten bestempelen de legbatterij als "barbaars" en Europese landbouwministers besloten al in 1999 tot een verbod, dat sinds 2012 van kracht is. Toch groeit de consumptie. De oorzaak van de forse toename is het door de Europese Unie afgeschafte invoertarief voor Oekraïne, een steunmaatregel voor het land in oorlog. Twee derde van de totale eier-import door de EU komt inmiddels uit Oekraïne.

Reactie LTO Nederland

"Het is te raar voor woorden", zegt Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO Nederland. Terwijl Nederlandse pluimveehouders aan strenge welzijnseisen voldoen, komen via de achterdeur deze eieren toch onze markt op.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.