Vroege Vogels

Impact klimaatverandering op pensioenfondsen

  •  
16-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Boom storm

© Bron: pixabay

Klimaatverandering zal in de komende jaren een steeds grotere impact hebben op de beleggingskeuzes van Nederlandse pensioenfondsen, dit meld Sustainable Pension Investment Lab (SPIL). Zonder nieuwe maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, krimpt de wereldeconomie structureel met 5%. Dat kan oplopen tot boven de 20%. De verandering in klimaat biedt de pensioenfondssector echter nieuwe kansen voor beleggingen in hernieuwbare energie, elektrische auto's en duurzame voeding. 

Financiële risico's klimaatverandering

Als pensioenfondsen wachten tot steeds meer effecten van klimaatverandering zichtbaar zijn wordt het steeds moeilijk om de financiële risico’s die klimaatverandering met zich mee brengt in te dekken, schrijft SPIL. Opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel en meer regenval kunnen bijvoorbeeld veel invloed hebben op de waarde van beleggingen. Als de temperatuur op aarde met vijf graden stijgt kan de financiële schade al oplopen tot 7000 miljard dollar, ongeveer 5939 miljard euro. René van de Kieft, SPIL-lid: “Voor beleggers is een transitie naar een economie die in overeenstemming is met de klimaatdoelstellingen van Parijs de beste manier om verliezen te minimaliseren en rendement te maximaliseren. Elk ander scenario is financieel onaantrekkelijk en niet in het belang van pensioenfondsen als beleggers." 

Klimaat investering kansen

Klimaatverandering kan beleggingen in bijvoorbeeld de landbouw, vastgoed of toerisme aanzienlijk in waarde doen dalen. Daartegenover staan investeringskansen zoals bijvoorbeeld het bouwen van dijken tegen een stijgende zeespiegel of schone energie. “Als het in Parijs gestelde doel om klimaatverandering te beperken tot ruim onder de twee graden wordt gehaald, zijn er dus zowel risico’s als kansen voor pensioenfondsen. Bedrijven die afhankelijk zijn van fossiele energie zullen het zwaar krijgen. Kansen zijn er voor bijvoorbeeld producenten van hernieuwbare energie, elektrische auto’s en duurzame voeding”, stelt het SPIL.
Bron: Sustainable Pension Investments lab (SPIL)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.