Vroege Vogels

ILT dwingt vanaf volgend jaar statiegeld op blikjes af

  •  
14-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Blikjes

© Pixabay

Het Afvalfonds Verpakkingen (AV) liet in juni, namens het verpakkend bedrijfsleven, weten dat zij niet kunnen voldoen de plicht op statiegeldheffing over blikjes. Die plicht gaat in op 31 december 2022. Staatssecretaris Heijnen (IenW) heeft in een Kamerbrief laten weten dat de wettelijk vastgelegde invoeringsdatum overeind blijft. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat de wet handhaven.

Dwangsom

Omdat het AV berichtte geen statiegeld te gaan heffen, krijgt het nu een preventieve last onder dwangsom van het ILT. Dat geldt ook voor 16 producenten en importeurs, waaronder supermarkten en blikproducenten. Het totale bedrag aan dwangsommen voor de 17 betrokken partijen bedraagt ruim 28 miljoen euro. Als na het bereiken van het maximale dwangsombedrag de overtreding nog steeds wordt begaan, zal de ILT een nieuwe dwangsom opleggen.

Karin Visser, directeur toezicht en opsporing bij de ILT, legt uit: “We zien het niet naleven van de nieuwe wet op ons afkomen. Daar wil de ILT paal en perk aan stellen. Dat er statiegeld op blikjes komt, is niet nieuw. De betrokken partijen zijn vooraf ruim betrokken en geïnformeerd over de datum van 31 december 2022."

"Het is belangrijk dat blikjes gerecycled worden, zodat we zwerfvuil tegengaan en samen werken aan de circulaire economie"
Karin Visser, directeur bij ILT

Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid

Ook al zegt de sector dat die datum onmogelijk te halen is, ziet ILT dat anders. "Het is voor de samenleving belangrijk dat blikjes nu ook gerecycled worden, zodat we zwerfvuil tegengaan en samen werken aan de circulaire economie. Dat is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, dus ook voor de producenten en importeurs van blikjes, de supermarkten en het Afvalfonds", aldus Visser.

De ILT ziet toe en handhaaft op de wettelijke voorschriften op het gebied van het Besluit beheer verpakkingen 2014 (Bbv), waaronder ook het statiegeld op kunststof flessen en metalen drankverpakkingen in Nederland. De aangeschreven partijen krijgen nu vier weken de tijd om een zienswijze in te dienen op de preventieve last.

Bron: ILT

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.