Illegale houtkap leidt tot het vrijwel volledige verlies van de tropische oerwouden op Sumatra en Borneo. Als er niet dringend maatregelen worden genomen, zal over vijftien jaar 98 procent van de oerwouden in het gebied zijn verdwenen.
De kap heeft ook grote gevolgen voor de dieren die in de bossen leven, onder meer de orang-oetans worden al tientallen jaren bedreigd in hun voortbestaan. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat dinsdag werd gepresenteerd tijdens een VN-milieubijeenkomst in het Afrikaanse Nairobi.
Het VN-onderzoek heeft uitgewezen dat 73 procent van alle houtkap in Indonesië illegaal plaatsvindt. De kap is goed georganiseerd en er zijn grote internationale bedrijven bij betrokken, aldus de VN. Het hout wordt niet gekapt door de lokale bevolking, maar wordt gehaald door grote commerciële netwerken, aldus Achim Steiner, het hoofd van het VN-milieprogramma UNEP. De VN ziet de wereldwijde vraag naar hout en biobrandstoffen, zoals palmolie, als de belangrijkste drijfveer voor de illegale praktijken.
Indonesië zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen om de illegale kap tegen te gaan. Zo worden er boswachters opgeleid en wordt ook het leger ingezet tegen de houtkappers. Maar de Indonesische minister van Milieu Rachmat Witoelar zegt machteloos te staan. Hij roept op tot een mentaliteitsverandering om mensen er bewust van te maken dat zij geen hout moeten kopen dat niet door middel van een certificaat als legaal is bestempeld.
Het in rap tempo verdwijnen van het tropische oerwoud heeft een verwoestend effect op de populatie van orang-oetans. Recent onderzoek zou hebben uitgewezen dat er in 2002 nog zo'n 60.000 van de mensapen op Sumatra en Borneo leefden. Nu zou dat nog maar de helft kunnen zijn. De dieren sterven niet alleen uit omdat hun leefterrein verdwijnt, maar worden ook makkelijk gevangen voor hun vlees of voor illegale handel.
Bron: ANP