Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Illegale berenhandel in Oekraïne openbaar gemaakt

  •  
12-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_73625.jpg
Een bekende Oekraïense tv-zender heeft openbaar gemaakt hoe makkelijk het is om berenwelpjes te kopen op de zwarte markt. Voor slechts 1.000 Amerikaanse dollars werd Bodia, een jong beertje van 5 maanden oud, verkocht aan tv-zender 1+1 tijdens een undercover actie. VIER VOETERS hielp bij de reddingsoperatie, en slaagde erin de kleine Bodia over te brengen naar berenopvangcentrum Nadiya in Berezivska, Zhytomyr.
Een recente undercover actie van de Oekraïense tv-zender 1+1 heeft opnieuw de ‘bloeiende’ illegale berenhandel in Oekraïne aan de kaak gesteld. Onderzoek van de populaire tv-zender resulteerde eind juli in de aankoop van een vijf maanden oude mannetjesbeer voor ongeveer 1.000 Amerikaanse dollars. Beertje Bodia werd zonder papieren aan de journalisten verkocht. Volgens de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, die door 1+1werd ingeschakeld om de reddingsoperatie te ondersteunen, liep Bodia het risico een toeristenattractie te worden.
De verkoop van beren aan privékopers is verboden in Oekraïne. Khalil: “We roepen de regering van Oekraïne dringend op om in actie te komen tegen de dierhandelaren.  Het is tijd om de bestaande wetgeving efficiënt te handhaven en de dieren te beschermen. De handel in berenwelpjes moet voor eens en altijd gestopt worden.”
Sinds 2011 heeft VIER VOETERS al vijf beren in Oekraïne gered die door particulieren onder verschrikkelijke omstandigheden gehouden werden. Volgens schattingen van de overheid leven er nog ruim 80 bruine beren in slechte omstandigheden in gevangenschap. Kort geleden nog stelde VIER VOETERS de illegale berengevechten in Oekraïne aan de kaak. 
Bron: VIER VOETERS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.