Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Illegale vogelhandel

  •  
14-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_123412.jpg
Drie mannen uit Rotterdam, Lekkerkerk en Poortugaal zitten vast op verdenking van illegale handel in beschermde vogels. Onder de in beslag genomen vogels zitten ruim twintig uilen. De uilen zijn populair als huisdier bij particulieren door de films van Harry Potter, is bij het juridisch onderzoek gebleken.
De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw en het Interregionaal Milieuteam (IMT) van de politie Rotterdam-Dordrecht hebben eind juni verschillende woonhuizen doorzocht. Daarbij zijn in de drie plaatsen enkele tientallen beschermde vogels in beslag genomen, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.
De drie verdachten zijn dinsdag voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam. Die heeft tot een gevangenhouding van dertig dagen besloten. De inspectiedienst had het trio al eerder in de gaten. De AID vermoedde vorig jaar al dat zij kuikens uit vogelnesten in de vrije natuur roofden. In overleg met het OM werd besloten het nieuwe broedseizoen af te wachten.
Bij de huiszoekingen zijn meer dan twintig kerkuilen, bosuilen, oehoes, dwerguilen, torenvalken en buizerds gevonden. Enkele vogels waren in gevangenschap inmiddels overleden. ,,In dit onderzoek bleek dat de vraag naar uilen is gestegen door de Harry Potter-films'', aldus het OM. De populaire tovenaarsleerling wordt bij zijn avonturen vergezeld door zijn uil Hedwig.
Volgens Vogelbescherming Nederland staat de aanhouding van de drie mannen niet op zich. De verening heeft ,,de indruk'' dat de illegale praktijken waarvan zij verdacht worden, in Nederland en België toenemen. Zo werden deze winter in het wild gevangen pestvogels te koop aangeboden en namen Belgische autoriteiten afgelopen week nog een groot in het wild gevangen vogels in beslag. ,,Een verontrustende ontwikkeling'', vindt een woordvoerder van de Vogelbescherming, die pleit voor een strengere handhaving van de regels.
De drie mannen worden verdacht van verboden handel in beschermde diersoorten. Hiervoor kunnen zij maximaal zes jaar achter de tralies verdwijnen. Omdat zij de geroofde wilde vogels voor de handel 'legaliseerden' met vervalste documenten, wordt hen ook valsheid in geschrifte ten laste gelegd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.