Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Illegaal kievitsei

26 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
ei
Een kievitsei in een sperciebonenblikje. Dat trof Omroep Friesland aan voor haar deur in 2005. Anoniem was het daar achtergelaten als protest tegen het niet langer mogen rapen van het eerste kievitsei. Vergezeld van een uitgebreide brief in het Fries, waarbij verklaard werd dat zij niet gezwicht waren voor de autoriteiten.

Ed Nijpels

In de nieuwe traditie, was de toenmalige Commissaris van de Koningin, Ed Nijpels, naar de akker gekomen waar het eerste kievitsei was gevonden. Maar dat vonden de anonieme Friezen maar niks en leverden het illegaal af bij Omroep Friesland. De omroep wilde de wet niet overtreden en belden naar Natuurmuseum Fryslan met de vraag of zij het niet wilden hebben. Met een speciale ontheffing van de politie is het ei toen in het museum beland. Conservator Peter Koomen heeft het hele verhaal mooi gedocumenteerd en bewaard in het depot.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.