Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Illegaal hout lekt nog altijd Europa in

22 okt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bos_jokenijenhuis.jpg
Door achterblijvende wetgeving in vier EU-lidstaten kan illegaal gekapt hout nog altijd Europa binnenkomen. Griekenland, Hongarije Roemenië en Spanje hebben de in 2010 aangenomen Europese richtlijn die dit verbiedt nog altijd niet volledig in eigen regelgeving omgezet.
Op orde stellen
Dat stelt de Europese Rekenkamer donderdag in een rapport. “De Europese Unie moet eerst haar eigen huis op orde krijgen en een voorbeeld stellen door de handel in illegaal gekapt hout een slag toe te brengen.”
‘Cruciaal’
De resultaten van het actieplan tegen ontbossing dat de Europese Commissie in 2003 lanceerde zijn twaalf jaar later mager, stelt de rekenkamer vast. En dat terwijl het tegengaan van illegale houtkap “cruciaal” is voor het tegengaan van klimaatverandering en het behoud van soorten.
Progressie
De commissie maakte tussen 2003 en 2013 300 miljoen euro over naar 35 landen. Indonesië en Ghana boeken vooruitgang, maar over het algemeen is er weinig progressie te bespeuren, concluderen de rekenmeesters.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar