Ik eet dus ik ben van Michiel Bussink is geen gewoon kookboek. Hij beschrijft een levensstijl. Koken aan de hand van seizoenen, natuurlijke processen en culinaire tradities. Ieder recept start met informatief stuk over het product, herkomst, kweekmethode en andere weetjes over eten. Maar wat mij betreft nog belangrijker is, Michiel Bussink geeft (kritisch) commentaar over de huidige eetcultuur op iedere bladzijde, bij ieder recept. Met je neus op de feiten heet dat en dat mag weleens wat vaker.
Afgezien van dit maatschappelijk verantwoorde aspect staan er werkelijk prachtige recepten in. Alle 60 recepten laten je het water in de mond lopen. Een zomerrecept, aardbeientaart met vanille en room. Of een ouderwets Britse klassieker: Shepherd's Pie met aardappel en lamsgehakt. Heerlijk na afloop van een gure herfstwandeling in een groene waxcoat. De recepten zijn gerubriceerd naar seizoen want gebruik van seizoensproducten is niet alleen fijn voor je portemonnee maar ook erg fijn voor ons milieu. Het laatste hoofdstuk bevat (basis)recepten die alle seizoenen te maken zijn zoals risotto, mousse au chocolat of mosterdsoep.
Ik eet dus ik ben
is een informatief en eerlijk leesboek maar op de eerste plaats een prachtig kookboek. Zoals de auteur zelf schrijft: "Eten zoals eten zou moeten zijn: vol plezier, verantwoord, lekker en gezond!" Amen!