Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nicolette Kluijver en Evgeniy Levchenko verkozen tot Meest Sexy Vegetariërs van 2011

  •  
28-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
evgeniy-levchenko_original.jpg
BNN-presentatrice Nicolette Kluijver en voetballer Evgeniy Levchenko zijn door het Nederlandse publiek verkozen tot Meest Sexy Vegetariërs van 2011. Zij kregen de meeste van de 20.000 stemmen op de website van Wakker Dier. Nicolette is extra blij, want zij werd al 4 jaar op rij tweede in de verkiezing. Samen met Wakker Dier wil zij zich volgend jaar inzetten voor de plofkip die voor kiloknallerprijzen in het supermarktschap ligt. Levchenko wil van zijn nieuwe titel gebruik maken om voetballende jongeren wakker te schudden over fastfood: “Ik gebruik McDonald’s alleen voor het gratis toilet. Mijn shit kunnen ze krijgen. Hun goedkope shit met dierenleed komt er bij mij niet in!” Wakker Dier startte de verkiezing zes jaar geleden om vegetarisme uit de ‘geitenwollensokkenhoek’ te trekken. Met succes, want vegetarisme is helemaal in, en juist mensen die nog 7 dagen per week vlees eten lijken nu de buitenbeentjes te zijn geworden. Wielrenner Maarten Tjallingii en actrice Georgina Verbaan werden tweede. Schrijvers Susan Smit en Arthur Japin werden derde in de verkiezing.
Evgeniy Levchenko : oorspronkelijk komt hij uit Oekraïne, maar al in 1996 voetbalde hij voor het eerst in Nederland. Tot afgelopen herfst: nu voetbalt hij in Adelaide, Australië. Vijf jaar geleden werd hij vegetariër vanwege zijn gezondheid, de milieubelasting van vlees, en vanwege dierenleed. Hij werd in 2009 uitgeroepen tot best geklede profvoetballer door Esquire en was te zien op de cover van Men’s Health. Zijn verkiezingsquote: "Ziektes, hormonen, antibiotica, chemische stoffen, milieuvervuiling, dierenleed, dat zijn maar een paar kernwoorden van massaproductie van vlees. Naar junkfoodketens zoals McDonald’s ga ik alleen voor gratis Wi-Fi of het toilet!"
Nicolette Kluijver : groeide op naast het slachthuis en werd daardoor op haar 7e al vegetariër. Zij presenteert BNN shows ‘Spuiten en Slikken’, ‘Try before you Die’, ‘de Klimaatpolitie’ en ‘Weg met BNN’. Zij werd vegetariër toen zij zich ineens realiseerde dat de kip op haar bord een dier was. Samen met Wakker Dier wil zij zich inzetten tegen de dumpprijzen waarvoor kippen en andere dieren in het supermarktschap liggen. Al vier jaar op rij deed zij mee aan de verkiezing en werd telkens tweede. Haar verkiezingsquote: “Ik doe elk jaar graag weer mee met de verkiezing voor de dieren. En wie weet…misschien ben ik dit jaar sexy genoeg voor de titel?”
Meest Sexy Vegetariërs 2006-2010
Vorig jaar koos het Nederlandse publiek voor actrice Sanne Vogel en cartoonist Dio van der Veen. Winnaars van andere jaren waren schrijver/journalist Leon Verdonschot en GTST-actrice Inge Schrama (2009), model Ancilla Tilia en acteur Noah Valentyn (2008), cabaretier Guido Weijers en actrice Monique van der Werff (2007), actrice Marly van der Velde (GTST) en acteur Antonie Kamerling (2006). Wereldwijd wordt de Meest Sexy Vegetariër verkiezing georganiseerd door Peta.org.
Vegetarisme in opkomst
Sinds 2008 staat de link tussen vegetarisme en het klimaat goed op de kaart. Een gemiddelde Nederlander veroorzaakt 40% meer uitstoot van broeikasgassen dan een vegetariër (1). Vegetarisch eten is, behalve goed voor de dieren en het klimaat, ook goed voor de gezondheid (minder obesitas en hart- en vaatproblemen), het milieu , de natuur (ontbossing voor de teelt van veevoer en overbevissing) en voor het wereldvoedselprobleem (met een plantaardig dieet kunnen we veel meer mensen voeden)(2). Van alle kanten klinkt de roep om in Westerse landen de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. En met succes, want inmiddels laten al 4 miljoen mensen (3) regelmatig vlees links liggen. Het percentage Nederlanders dat elke dag vlees eet is gedaald naar 13% (5).  2010 toonde voor het eerst ook een daling in de hoofdelijke vleesconsumptie van Nederlanders (4).
Fotograaf Joost van Manen (Nicolette)
Fotograaf Nichol Brooklyn (Levchenko)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.