Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

IJsvogels profiteren van veranderend klimaat

6 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
ijsvogels_11.jpg

© Visoverdracht bij de ijsvogels. Fotograaf: ceesuri

In 2016 heeft de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek het hoogste aantal ijsvogelbroedparen ooit geteld! Een nieuw record met 87 broedparen in de regio.
Nooit eerder zijn hier zoveel ijsvogels als broedvogel vastgesteld. De werkgroep is dan ook zeer enthousiast met dit positieve nieuws over deze bijzondere vogel in de Nederlandse natuur. Opnieuw heeft een groot aantal, 54 paar, ijsvogels dankbaar gebruik gemaakt van de door de vrijwilligers aangelegde ijsvogelwanden. Nog eens elf ontdekte nestplaatsen zaten in de wortelkluit van een grote omgewaaide boom, in een dijkoever of naast een duiker. Van de rest was de exacte nestplek niet bekend.

Broedsels per ijsvogelpaar

Ook dit jaar is er weer extra aandacht gegeven aan het aantal broedsels per ijsvogelpaar. Hiervoor werden 49 paar ijsvogels gedurende het hele broedseizoen goed gevolgd. Bekend is dat ijsvogels doorgaans twee broedsels in een jaar hebben. Bekend was ook dat circa 10 % een derde broedsel maakt. Dat was ook zo in Gooi en Vechtstreek.
De IJsvogelwerkgroep ontdekte echter dan sinds 2012 er meer derde broedsels zijn. In 2016 betrof het 55%. Dit is een zeer opvallende verandering in de broedbiologie van de ijsvogels. De vraag is natuurlijk wat de oorzaak hiervan kan zijn. De werkgroep houdt het er voorlopig op dat het een verandering kan zijn als gevolg van de opwarming van de aarde. Aan schoner water is ook gedacht maar dat is al veel langer geleden verbeterd.

Unicum in Naarden

In dit broedseizoen ontdekten de vrijwilligers van de werkgroep dat er weer een broedpaar was met een vierde broedsel in het zelfde broedseizoen. Een unicum in de ijsvogelwereld, in dit geval in Naarden.
De broedparen bevonden zich verspreid over de hele regio. Opnieuw was Naarden de plaats met de meeste ijsvogels binnen haar grenzen, 16 paar. Mensen in Gooi en Vechtstreek die met zekerheid in 2016 een broedgeval van ijsvogels weten kunnen dat met vermelding van de juiste plek doorgeven aan de coördinator van de IJsvogelwerkgroep.
Bron: IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek

Meer over:

ijsvogel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar