Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

IJsvogel profiteert van het Leudal

10 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
Wie even goed kijkt naar de metershoge zandmuren in het Leudal - en een beetje kennis heeft van vogels - zal ongetwijfeld zien dat dit de ideale plek voor broedende ijsvogels is. De dekzandruggen die in dit bijzondere natuurgebied zijn ingesneden door verschillende beken hebben een grillig landschap gevormd met zandkliffen die bij sommige de wenkbrauwen doen fronsen.

Ideale broedplaats voor ijsvogel

Het is niet bekend hoeveel ijsvogels er precies in het Leudal zitten, maar vermoedelijk gaat het om enkele broedparen in een gebied van zo’n 900 hectare. De zandmuren zijn de ideale broedplaats. Het zand is perfect om holen in te maken en de ijsvogels zitten veilig op grote hoogte.

En om het geheel af te maken hoeven de vogels hier ook niet bang te zijn voor ijsvorming. Nu is het de afgelopen jaren warm gebleven in de winter, maar mochten de temperaturen ver onder nul komen, dan nog bevriest het water in de beken niet.

Hoe film je een ijsvogel

Oud-burgemeester Hans Smulders is sinds zijn pensionering veel in het Leudal te vinden. Hij heeft zich volledig toegelegd op natuurfotografie en kent het gebied op zijn duimpje. Samen met onze natuurfilmer Stijn gaat hij op pad om een glimp op te vangen van de blauwe flits. En het wachten wordt meer dan beloond.

Uitzending van Vroege Vogels TV over het Leudal is 11 september om 19.50u op NPO 2!

Meer over:

ijsvogel, leudal

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar