Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJsvogel en winterkoning sterven door kou

  •  
22-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ijsvogels_08.jpg
Ondanks hun naam kunnen vogelsoorten als de ijsvogel en het winterkoninkje niet goed tegen de kou. De reeks koudere winters die Nederland beleeft, heeft voor een flinke afname gezorgd onder vogels die hier overwinteren, de zogenoemde standvogels.
De helft
Dat blijkt uit het broedvogelrapport dat Sovon Vogelonderzoek Nederland donderdag heeft gepresenteerd. In 2012 broedde in Nederland nog niet de helft van het aantal ijsvogelparen dat in 2008 is geteld. Het aantal winterkoninkjes nam met een derde af. Van het waterhoen is sinds 2009 ongeveer de helft overgebleven.
Regenval Sahel
Het gaat wel goed met soorten als de gele kwikstaart, de blauwborst, de rietzanger en de kwartel. Daarvan zijn de hoogste aantallen sinds 1984 geteld, aldus Sovon. Volgens de organisatie komt dat door regenval in de Sahel, een gebied dat ten zuiden van de Saharawoestijn ligt.
Goede hoop
Trekvogels uit Nederland overwinteren in grote aantallen in de Sahel. Als het daar in het najaar veel regent, is er meer begroeiing. Daardoor is er ook meer voedsel voor de Nederlandse trekvogels. Ook in het najaar van 2012 heeft het veel geregend in de Sahel, zodat Sovon goede hoop heeft dat er heel veel trekvogels terugkeren naar Nederland.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.