Vroege Vogels

IJsland kondigt einde walvisjacht aan

  •    •  
14-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Jonathan Gordon, IFAW

Boot voor walvisspotten

© IFAW

De IJslandse regering heeft publiekelijk het einde van de IJslandse walvisvangst aangekondigd. Er zullen geen nieuwe quota worden toegekend voor een bedrijfstak die het land geen blijvend economisch voordeel oplevert.

Sociale en economische gevolgen

Svandis Svavarsdottir, IJsland’s Minister van Visserij, vertelde de media dat de regering de sociale en economische gevolgen van het besluit evalueert. Zij verwacht dat die gevolgen te verwaarlozen zullen zijn na drie jaar zonder commerciële walvisvangst in IJsland. Svavarsdottir benadrukte dat het ontbreken van economische voordelen de belangrijkste factor zou zijn bij het besluit om geen overheidsvergunningen voor de walvisvangst af te geven wanneer de bestaande quota-vergunningen volgend jaar aflopen.

Consumptie walvisvlees daalt

IJsland heeft lang geprobeerd markten voor walvisvlees te vinden in Japan en Noorwegen, maar met weinig succes. De negatieve impact van de walvisvangst op de IJslandse economie is daarentegen aanzienlijk geweest. "Japan is de grootste exportmarkt geweest, maar de consumptie van walvisvlees in Japan daalt al jaren. Waarom zou IJsland het risico nemen om door te gaan met de walvisjacht, die geen enkel economisch voordeel heeft opgeleverd, om een product te verkopen waar nauwelijks vraag naar is?", aldus de minister.

"Geweldig nieuws"

"Dit is geweldig nieuws voor de walvissen, voor IJsland en voor diens gerenommeerde industrie van het walvisspotten", zei Sharon Livermore, Director Marine Conservation bij IFAW. "De weloverwogen wijze waarop de minister de situatie schetst, geeft aan dat haar regering het walvisvangstbeleid opnieuw onder de loep heeft genomen en tot dezelfde conclusies is gekomen als de rest van de wereld. Dit is een onhoudbare, ongerechtvaardigde en onbeschrijflijk wrede bedrijfstak die niet thuishoort in de moderne samenleving." 

Campagne

Sinds het land eerder in 2003 de walvisjacht hervatte, heeft IFAW nauw samengewerkt met IJslandse voorstanders, onderzoekers en exploitanten van ecotoerisme. In samenwerking met lokale walvisspot-exploitanten organiseerde IFAW de zeer succesvolle campagne 'Meet Us Don't Eat Us' in de straten van Reykjavik, waarmee toeristen werden voorgelicht over de realiteit van de walvisjacht en de consumptie van walvisvlees. Deze campagne heeft de consumptie van walvisvlees door bezoekers aan IJsland aanzienlijk teruggedrongen.

Verkiezingen

De walvisvangst is als onderwerp ook van de politieke agenda in IJsland verdwenen. Het was decennialang een berucht thema in IJslandse verkiezingscampagnes, maar sinds 2016 is het in belang afgenomen. Jonge kiezers maken zich meer zorgen over klimaatverandering, de positieve rol die levende walvissen spelen bij het creëren van gezonde ecosystemen in de oceaan en hun bijdragen aan de opname van kooldioxide (CO2) uit de atmosfeer.

Van jacht naar spotten

"We verwachten dat 2022 het vierde jaar zal zijn zonder IJslandse walvisjacht," zei Livermore. "Deze aankondiging is de doodsteek voor de IJslandse walvisjacht. Dit trotse, adembenemend mooie land gaat door met de migratie van walvisjacht naar walvisspotten, een zeer welkome stap met alle voordelen van dien voor de IJslandse economie."

Bron: IFAW

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.