Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJsduiker versus visnet

  •  
06-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
IJsduiker

IJsduiker zit vast in visnet Noordpier IJmuiden, 28-11-20

© Hans Schekkerman

Een onfortuinlijke ijsduiker bij de pieren van IJmuiden heeft een slepende discussie nieuw leven ingeblazen: horen visnetten wel thuis rond havens en pieren?

Vast in staand want

De bijzondere vogel uit het hoge noorden kwam vast te zitten in de bovenste lijnen van een zogeheten 'staand want'. Dat is een visnet dat met gewichten aan de bodem wordt vastgezet en met drijvers recht omhoog wordt gehouden. De betreffende visser reageerde snel op de meldingen van vogelaars dat de vogel vastzat. Na een halve dag in de penarie werd hij bevrijd, zoals op dit filmpje te zien is.

Incident of onnodig?

Volgens de IJmuidense visser Andries Visser, de eigenaar van de netten, is het in alle jaren dat hij met staand want vist maar heel zelden voorgekomen dat er vogels in verstrikt raken. Toch was deze onfortuinlijke ijsduiker voor de leden van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland reden om deze vorm van visserij nog eens onder de loep te nemen. "We zijn al langer in gesprek met de gemeente Velsen en met het Nationaal Park Zuid-Kennemerland om de natuur rond de pieren van IJmuiden op te knappen", vertelt Chris Brunner van de werkgroep. "Dan moet je dus ook goed kijken naar de visserij rond de pieren." 

Pieren als oase voor zeevogels

Vogelaar Arnoud van den Berg van de werkgroep is stelliger. "Pieren zijn schaarse luwe plekken langs onze kust. Het zijn plekken waar heel veel bijzondere vogels opduiken, zeker rond storm en harde wind. Op zulke plaatsen wil je geen continue dreiging hebben van netten waar duikende vogels in vast kunnen raken."

Surfers

In 2018 maakte een ander filmpje rond het havenhoofd van Scheveningen ook veel los.  Daar ging het om een recreant die een staand net had geplaatst op een plek waar veel mensen surfen. Na de ophef die daarop ontstond verbood de gemeente Den Haag recreatief staand want rond de pieren bij het havenhoofd van Scheveningen. Ook bij het strandreservaat Noordvoort, tussen Noordwijken Zandvoort is staand want inmiddels verboden.  

Meer over:

visserij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.