Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJsbrokken richtten schade aan in rivierlandschap

  •  
26-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
624 keer bekeken
  •  
ijs

© Fotograaf Sasja van Meel

De combinatie van een hoge waterstand en dikke ijsplaten door strenge vorst heeft grote schade aangericht in het gebied langs de grote rivieren. Dikke takken van bomen zijn afgebroken en hele struiken zijn platgedrukt door het ijs. Het gaat jaren duren voor het struikgewas zich volledig heeft hersteld, denkt uiterwaardenbeheerder Ark Natuurontwikkeling.

IJsbrokken

Het komt maar zelden voor dat de uiterwaarden van de rivieren helemaal volgestroomd zijn en dat het precies dan hard gaat vriezen. Dat zorgt voor snelle ijsvorming, terwijl er vanuit het Duitse stroomgebied van de Rijn door de vorst daar ook geen nieuw water wordt aangevoerd. Het gevolg is dat de dikke ijsvloer afbreekt zodra de waterstand daalt. De zware ijsbrokken sleuren bomen en struiken mee en verpletteren kleiner gewas.

Terugslag

Ooibossen die in jaren tijd waren gevormd moeten weer bijna helemaal opnieuw beginnen, zegt Ark. Dat heeft ook gevolgen voor de flora en fauna in het gebied. Zo zijn de grauwe klauwieren die na overwintering in Afrika in de Millingerwaard bij Nijmegen broeden hun nestelbomen kwijt. Ook andere dieren zullen in voorjaar en zomer de beschutting missen waaraan ze gewend waren geraakt.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema28 feb. 2021 - 20:05

laat de natuur zijn gang gaan

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.