Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJsberg koerst opnieuw op eiland af, natuurramp dreigt

  •  
12-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
antartica

© bron: pixabay

Het lijkt een kwestie van tijd voor een grote ijsberg in de buurt van de Zuidpool een eiland ramt. Dat kan leiden tot een natuurramp voor de dieren die daar leven, zoals pinguïns en zeehonden. Waarschijnlijk loopt de massa ijs nog deze maand aan de grond bij het eiland Zuid-Georgia, waarschuwt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die de schots in de gaten houdt met satellieten.

De ijsberg, die de naam A-68A heeft gekregen, is een van de grootste massa's ijs die ooit van de Zuidpool zijn afgebroken. Hij is ongeveer even groot als de provincie Noord-Brabant en weegt vele miljoenen kilo's. Hij brak op 12 juli 2017 af van het zogenoemde Larsen C-ijsplateau. Aanvankelijk bleef hij nog op zijn plek dobberen, maar begin 2019 raakte de ijsberg op drift en ging hij de open zee op. Half november was hij op 350 kilometer afstand van Zuid-Georgia. Daarna leek de ijsberg af te buigen en langs Zuid-Georgia richting de Atlantische Oceaan te drijven. De ijsberg heeft sindsdien echter een nieuwe bocht gemaakt en bevindt zich nog maar op 120 kilometer van het eiland.

Zuid-Georgia ligt in het zuiden van de Atlantische Oceaan, ongeveer ter hoogte van het zuidelijkste puntje van Argentinië. Het eiland valt onder Brits gezag en is in principe onbewoond, hoewel er af en toe wetenschappers verblijven. Als de ijsberg aan de grond loopt in de ondiepe wateren bij Zuid-Georgia, zou de ijsmassa daar tien jaar lang kunnen blijven liggen, doordat hij zo groot is. Voor de vele pinguïns en zeehonden op het eiland kan dat gevaarlijk zijn. Zij kunnen dan misschien niet meer naar zee om op voedsel te jagen. Bovendien kan het leven op de zeebodem sterven als de strandende ijsmassa over de grond schraapt.

In 2004 strandde een andere grote ijsberg bij Zuid-Georgia. Aan de kust vonden onderzoekers later veel dode pinguïnkuikens en zeehondenpups.

Bron: ANP

Meer over:

antartica, ijsberg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema12 dec. 2020 - 16:36

mooie foto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.