Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJsberen op bezoek

  •  
27-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
ijsbeerjoukepop.jpg.png

© Foto: Jouke Prop (Rijksuniversiteit Groningen)

Ergens aan de kust op Spitsbergen doet Jouke Prop, bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, al tientallen jaren onderzoek naar de broedende brandganzen. De afgelopen jaren krijgt de kolonie in de zomer bezoek van ijsberen, die het smeltende zee-ijs ontvluchten en op zoek gaan naar de eieren van de ganzen, en ook van eidereenden en meeuwen. 
Hiermee is Prop naast ganzenonderzoeker ook ijsbeeronderzoeker geworden. Hij bestudeert het effect van de ijsberen op de vogels.
IJsbeer en brandganzen

© Jouke Prop

IJsbeer steelt ganzenei. Foto: Jouke Prop
IJsbeer en brandganzen

© Jouke Prop

De jongen leren hoe het moet. Foto: Jouke Prop.
Vanwege het smeltende zee-ijs wordt het voor ijsberen steeds moeilijker om op zeehonden te jagen. Zeehonden zijn stapelvoedsel voor de harige witte zoogdieren. Het aantal ijsberen dat het landijs van Spitsbergen jaarlijks opzoekt lijkt steeds groter te worden. Tegelijkertijd lijkt het zee-ijs elk jaar steeds vroeger te verdwijnen.

Meer over:

ijsbeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.