Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IJs op de Waddenzee

  •  
02-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
ijswaddenzee.jpg
Door de straffe oostenwind en de nachtvorst lag er vorige week volop ijs op de Waddenzee. IJs op zee is een zeldzaamheid. Maar op het wad, waar het ondiep is en er weinig golven zijn, bevriest ook het zoute water tamelijk snel.
IJstaart
Toch is het waarschijnlijk weinig voorgekomen dat er vlak voor Pasen zoveel ijs op de Waddenzee lag. “Het leek net een grote ijstaart,” zei Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen.
Bros
Het eerst groeit het ijs aan bij de zandbanken op het wantij en in de havens, waar het water rustiger is. Zee-ijs is niet te vergelijken met de ijsbanen die op zoet water ontstaan. Het is bros vanwege het zout en door de voortdurende beweging ligt het letterlijk schots en scheef, soms in de grilligste vormen. Schaatsen op de Waddenzee kun je dus wel vergeten!
Bericht uitgegeven door Ecomare
Lees verder op: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.