Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

IFAW en Jagersvereniging willen dialoog over wolf in Nederland

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
bijzondere-ontmoeting_6285f7103fcaf_medium

Oog in oog met de wolf

© makkus

Het debat over de al dan niet gewenste aanwezigheid van de wolf in Nederland kan uitgroeien tot een stevig conflict. Dat concluderen onderzoekers, die met 35 belanghebbende organisaties hebben gesproken over de toekomst van de wolf in Nederland. Ze deden dat in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en het International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Tegenpolen

Beide organisaties zeggen zelf dat zij ogenschijnlijk tegenpolen zijn. Ze hebben elkaar gevonden in de wens te voorkomen dat emoties uit de hand gaan lopen. "De aanwezigheid van de wolf is een potentieel explosief thema", aldus Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur van de Jagersvereniging.

De felheid van de discussie weerspiegelt een toenemend ongenoegen over de positie van de wolf en het gevoerde beleid. Inwoners van het platteland hebben het gevoel dat "stadse mensen" zich ermee bemoeien en zijn daar ontevreden over. Op sociale media is veel frustratie, boosheid en onmacht te lezen. 

In dialoog

Volgens de onderzoekers zijn vrijwel alle 35 organisaties bereid tot een dialoog met elkaar over de wolf. De meerderheid van de organisaties wil de wolf wel in Nederland, maar een aantal groepen stelt strikte voorwaarden. Tot nu toe maken sommige partijen elkaar wel allerlei verwijten, maar gebleken is dat ze nog nooit met elkaar hebben gepraat, stellen de onderzoekers.

De Jagersvereniging en IFAW willen dat er een dialoog komt onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. Die dialoog moet leiden tot breed gedeeld beleid voor de omgang met de wolf. "Polarisatie moet voorkomen worden", vinden de organisaties. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) komt naar verwachting dit najaar namens alle provincies met een nieuw wolvenplan. Het oude dateert uit 2019, toen er nog veel minder wolven in Nederland waren.

Bron: ANP

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.