Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Iepenspintkevers vangen

20 jul 2012
  •  
leestijd 1 minuut
Al 30 jaar probeert Amsterdam de iepenziekte te bestrijden met zgn. feromoonvallen, bedoeld om de iepenspintkever mee te vangen. Om de paar maanden worden deze vallen opgehaald om de kevers te tellen. Na jaren kevers vangen lijkt het erop dat het werkt. Bij de laatste telling zijn gemiddeld 12 kevers op een  val gevonden en dat is spectaculair laag, volgens bomenconsulent Hans Kaljee.
Iepenhoofdstad
In de gemeente Amsterdam staan ruim 75.000 iepen in meer dan 40 soorten. Nergens ter wereld staan zoveel iepen en soorten bij elkaar. Amsterdam is dan ook iepenhoofdstad van Europa.
Iepziekte
Toch heeft de iep niet bij iedereen een positief imago. Bij de iep denkt men al gauw aan de gevreesde iepziekte, die in het verleden al veel iepen heeft geveld. Iepziekte ontstaat door een infectie met een schimmel, die uiteindelijk dodelijk is voor de besmette iep. De schimmel kan zich zowel boven- als ondergronds aandienen.
Amsterdam hecht veel waarde aan het behoud van de iep en steekt jaarlijks veel geld in de opsporing en verwijdering van zieke iepen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.