Bacteriën Zuidpool overleven zonder lucht en licht
• 17-04-2009
• leestijd 1 minuten
Een kolonie bacteriën overleeft al meer dan een miljoen jaar onder het ijs van de Zuidpool, zonder licht of lucht. De kleine organismen zijn vermoedelijk verstrikt geraakt onder het ijs toen de zee waarin zij leefden langzaam bevroor, meldden wetenschappers vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De onderzoekers denken dat de bacteriën het al die tijd konden overleven dankzij rottende resten van organismen en dieren die de kou niet aankonden. De wetenschappers hopen door hun bevindingen meer inzicht te krijgen in de manier waarop organismen overleven onder extreem moeilijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld op de maan of verre planeten.
De wetenschappers van een aantal Amerikaanse universiteiten ontdekten de bacteriën in een roodgekleurde bevroren waterval op de Zuidpool. Ze namen monsters van een stroompje water dat nog niet bevroren was. Dat bleek van ongeveer 4 kilometer onder de oppervlakte vandaan te komen, waar de microben leven. De rode kleur van de waterval wordt veroorzaakt door de bacteriën die hun voedsel omzetten in ijzer.