Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Idee herenboeren slaat aan

  •  
15-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Boerenkool LR

© herenboeren.nl

Niet zelf het land bewerken, maar samen een boer inhuren die de grond bewerkt en de koeien, varkens en kippen houdt. Zo betrek je direct van de boer groenten en vlees voor je eigen consumptie.  Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel is de eerste coöperatie die met dit idee begon in maart 2016. Het idee heeft inmiddels andere bewuste consumenten geïnspireerd en tot meer herenboereninitiatieven heeft geleid. 

Hoe werkt het

Herenboeren Wilhelminapark heeft zo'n 150 leden die allemaal tweeduizend euro hebben ingelegd bij de start van het project. Daarmee is het startkapitaal geleverd om grond te pachten, een boer in loondienst te nemen en dieren te kopen. De twintig hectare levert genoeg voedsel op om in 60 procent van de jaarlijkse behoefte van zo'n 500 monden te voorzien. Een herenboer kan een gezin zijn, maar ook een alleenstaande. Tegen een vergoeding van rond de 11 euro per week kunnen ze zelf hun voedsel afhalen bij de boer.

Oog voor de natuur

Het gemengde bedrijf wil een bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit. Het landgoed Wilhelminapark wordt op een natuurlijke manier onderhouden. Verder worden er houtwallen aangelegd en zijn er honderden fruitbomen aangeplant.

Meer over:

herenboeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.