Ideaal weer voor duinvogelmuur
• 01-04-2014
• leestijd 2 minuten
© Duinvogelmuur voelt zich thuis in boomspiegels. Foto: Edwin Dijkhuis
De omstandigheden zijn nu ideaal om duinvogelmuur te spotten. Dit plantje, dat erg veel lijkt op 'gewoon' vogelmuur, is namelijk alleen in het vroege voorjaar te vinden. Bovendien opent ze haar kleine bloemen alleen maar op zonnige dagen. 'Gewoon' vogelmuur kan het hele jaar door worden aangetroffen.
Duinvogelmuur stond lange tijd te boek als bewoner van rivier- en zeeduinen, vandaar de naam duinvogelmuur. Inmiddels is ze al lang niet meer beperkt tot de 'duinen' en komt ze ook in steden en dorpen voor, met name in het zuidoosten van land. Hier groeit ze op allerlei zandige voedselrijke plekken in de volle zon, vooral in bermen, gazons, boomspiegels en op begraafplaatsen. Waarschijnlijk is ze buiten de 'duinen' veel algemener dan uit het verspreidingskaartje blijkt, omdat ze door haar gelijkenis met het veel vaker voorkomende vogelmuur en heggenvogelmuur vaak over het hoofd wordt gezien.
Herkenning
Duinvogelmuur is alleen in het vroege voorjaar te vinden. April is de topmaand; in de loop van mei is er al weinig meer van over. Dit is anders dan bij vogelmuur die het hele jaar door kan worden aangetroffen. Duinvogelmuur is van het drietal ‘look-a-likes’ in alle delen het kleinst. Het heeft de kleinste bladen, de kleinste kelkbladen, de kleinste zaden en het kleinste aantal meeldraden. Kenmerkend voor duinvogelmuur is ook het (nagenoeg) ontbreken van kroonbladen. Maar daarvoor moet je de bloeiwijzen van heel dichtbij bekijken. Alleen op zonnige dagen zijn de kleine geopende bloemen te zien, slechts bestaande uit vijf gapende kelkbladen. En als je heel goed kijkt (loep!) zie je daartussen ook nog slechts 1 tot 3 meeldraden (vogelmuur heeft er 3 tot 8). Het stelt dus allemaal bar weinig voor.