Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hypoallergene huisdieren: te mooi om waar te zijn

17 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
honden_katten_hypoallergeen

© Bron: dier&recht, Pixabay

Honden- en kattenrassen die niet verharen of weinig tot geen haar hebben, zoals de labradoodle en de sphynx, krijgen volgens dierenrechtenorganisatie Dier&Recht onterecht het label hypoallergeen. Uit een drietal grondige wetenschappelijke onderzoeken blijken mensen voor zogenaamde hypoallergene honden en katten minstens even allergisch te zijn. Volgens de dierenrechtenorganisatie ontstaan er door het fokken van deze speciale dieren ook erfelijke aandoeningen door inteelt. In Vroege Vogels een gesprek met dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht en Hans de Groot, allergoloog van het Reinier de Graaf Gasthuis. Hij is gepromoveerd op allergenen van kat en hond. 

Vertel ons jouw ervaring?

Toch geven veel eigenaren aan dat ze minder klachten ondervinden wanneer ze in contact waren met hun hypoallergene hond in vergelijking met andere honden. De wetenschappers noemen dit een placebo-effect. Heb je zelf ervaringen met hypoallergene huisdieren en of ken je iemand die dit heeft? Laat het ons dan weten! Reageren kan via  Contact , ForumFacebook  of  Twitter .

Allergisch voor speeksel

Mensen met een honden- of kattenallergie reageren allergisch op eiwitten uit het speeksel en de andere klieren, maar niet, zoals meestal wordt gedacht, op allergenen uit de vacht. Het is daarom niet zinvol om een dier zonder vacht, of met een speciale vacht, te kopen in de hoop dat er geen allergische reactie op volgt. Ook zitten de allergenen op veel andere plaatsen op het dier. De zogenaamde hypoallergene honden blijken minstens net zoveel allergenen uit te scheiden als 'normale' niet-hypoallergene honden. Immers, iedere hond of kat produceert speeksel.

Huisdieren met erfelijke aandoeningen

Huisdieren die aangeschaft worden omdat ze als hypoallergeen bestempeld worden, ondervinden hierdoor zelf gezondheidsproblemen en welzijnsnadelen. De dieren worden specifiek gefokt zonder vacht en/of snorharen, of met een bijzondere vacht. Veel hypoallergene honden- en kattenrassen hebben daarnaast erfelijke aandoeningen door inteelt. Dit soort dieren vereist verder vaak een onnatuurlijk behandeling (verzorging). Zo hebben naakthonden een zwak gebit en huidproblemen komen vaker voor bij zowel naakthonden als naaktkatten. Kelly Kessen, als dierenarts verbonden aan Dier&Recht: “Het hypoallergene sprookje is een ramp voor huisdieren. Veel van deze rassen lijden aan chronische problemen door een gebrek aan haren, gebitsproblemen en andere erfelijke aandoeningen.”
En als het dier in de praktijk tegenvalt, omdat de hond of kat toch allergische reacties veroorzaakt, volgt het medische advies het dier uit huis te plaatsen. Allergische reacties gaan vaak vooraf aan het ontwikkelen van astma, en kunnen astmatische klachten flink verergeren. De dieren komen vervolgens op marktplaats of in het asiel terecht. Hans de Groot, allergoloog van het Reinier de Graaf Gasthuis (en gepromoveerd op allergenen van kat en hond): “Helaas zien we in onze praktijken veel patiënten die na de aanschaf van een (soms peperdure) hypoallergene hond of kat deze met veel verdriet weer moeten wegdoen omdat ouders of kind forse allergische klachten hebben in het bijzijn van dit huisdier”
De conclusie van Dier&Recht is dat het stempel ‘hypoallergeen’ voor dieren slechts negatieve gevolgen heeft.

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.