NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Humberto Tan: Bescherm

11 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
Humberto_01.jpg
Fuut, wilde eenden, fazanten, zwanen, lepelaars, ganzen, blauwe reigers, meerkoeten. Op een vroege zondagochtend keek ik m'n ogen uit. Ik zag al die vogels - en dan noem ik heel wat vogels niet - op één ochtend tijdens een van mijn vele wandelingen door de polder rond Amstelveen. En het wordt vaak gezegd, maar het is ook écht zo: de natuur in Nederland is prachtig. 
Op safari in Oost-Afrika is de kans dat je op een ochtend minder vogelsoorten ziet dan een willekeurige ochtend in Amstelveen, aanzienlijk. Dat heb ik deze zomer weer ervaren tijdens mijn reis naar Zambia. Maar eerlijk is eerlijk, in Luangwa zag ik weer tientallen andere soorten waar ik stil van werd. Een kolonie ibissen bijvoorbeeld, die zoveel kabaal maakten, dat je door de decibellen elkaar bijna niet meer kon verstaan. 
Ik was in Zambia als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. Op bezoek bij een carnivorenproject waarbij grote roofdieren goed in kaart werden gebracht. Want als het goed gaat met de carnivoren, gaat het ook goed met de prooien van carnivoren. Wat ik zag was een groep gepassioneerde natuurbeschermers die dag in dag uit op zoek gingen naar hun leeuwen, wilde honden of luipaarden. Ondertussen vertelden zij over het gebied. Over de stropers, over de strikken waardoor dieren een afschuwelijke dood tegemoet gaan, en over de samenwerking met de lokale bevolking. Helaas zag ik in vier dagen tijd een doodgeschoten impala met een verse wond en een aangeschoten en daardoor pijnlijdende volwassen olifant die moest worden afgemaakt door de rangers. Gelukkig zag ik ook succes: een gezonde groep wilde honden met een prooi en een slapende - uiteraard slapende - groep leeuwen. 
Amstelveen of Zambia. Voor wie het wil zien is de natuur prachtig en krachtig. Het is altijd te vinden, overal, elke dag. Het is onbetaalbaar, dus niet in geld uit te drukken, maar met een enorme waarde. Laten we alleen daarom al met z'n allen ons best doen om die natuur te beschermen.
Ter gelegenheid van de campagne “Zet de Aarde op 1” heeft het Wereld Natuur Fonds het fotoboek ‘Aarde op 1 - een reis om de wereld in 177 foto’s’ zondag gepresenteerd. WNF-ambassadeur en amateur-natuurfotograaf Humberto Tan heeft het boek samengesteld op basis van vele inzendingen. Tan was als kind al gefascineerd door de natuur. Zijn fascinatie is uitgegroeid tot een passie voor fotograferen. “Een camera laat je met nieuwe ogen kijken. Het helpt om steeds andere dingen te zien: van de fijnste kleuren tot de scherpste details. Daardoor blijft mijn verwondering over de eindeloze schoonheid van de natuur groeien.” Het fotoboek is het resultaat van een oproep aan de achterban van het WNF. Ook zijn er een paar foto’s van Tan opgenomen die hij heeft gemaakt toen hij eerder dit jaar voor WNF foto’s heeft gemaakt bij een carnivorenproject in Zambia.
Vroege Vogels mag drie exemplaren van het fotoboek weggeven. Als je kans wil maken op één van die drie exemplaren, vul dan het formulier in!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.