Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Huizinga erkent dat boskap Schinveld fout was

  •  
09-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kap_drente.jpg
Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM geeft toe dat het Rijk de kap van bomen bij Schinveld (Zuid-Limburg) niet had mogen afdwingen. In een overleg met de Tweede Kamer sprak ze daarvoor donderdag, na enig aandringen van de SP, een mea culpa uit.
,,Achteraf gezien had dit besluit nooit genomen moeten worden'', zei ze. De Raad van State had woensdag bepaald dat het besluit van toenmalig minister Sybilla Dekker onrechtmatig was. Huizinga noemde het buitengewoon jammer om dat achteraf te moeten constateren. De bomen werden in januari 2006 op verzoek van de NAVO, maar tegen de zin van de gemeente Onderbanken, weggehaald om het vliegverkeer vanaf de naburige Awacs-vliegbasis in het Duitse Geilenkirchen veiliger te maken.
De Raad van State beslist later of Onderbanken en onder meer de actiegroep Stop Awacs Overlast een schadevergoeding moeten krijgen. Huizinga wil het overleg met hen voortzetten en gaf aan bereid te zijn tot een bemiddelingspoging om tot een goede afwikkeling van de zaak te komen. Dan zou dat niet meer via de hoogste bestuursrechter hoeven te gaan.
Burgemeester Mirjam Clermonts van Onderbanken, die het overleg bijwoonde, betwijfelde na afloop echter of mediation nu het meest geschikte middel is. Het ligt volgens haar meer voor de hand het oordeel van de Raad van State af te wachten. Clermonts is op zich blij met het excuus van Huizinga. ,,Maar het zou mooi zijn als dat op papier komt. Dan kunnen we het inlijsten en ophangen.''
De Tweede Kamer is de geluidsoverlast van de AWACS-verkenningsvliegtuigen in Limburg ondertussen beu en eist actie van het kabinet. Demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) moet voor dinsdagmiddag aangeven hoe hij zijn doelstelling denkt te halen om in 2012 een derde minder geluid afkomstig van AWACS te hebben en het aantal vliegbewegingen flink terug te brengen. De afname van 35 procent is vastgelegd door de Tweede Kamer in een motie van de VVD en PvdA.
De bewindsman heeft er vertrouwen in dat dat gaat lukken. Maar veel fracties zijn minder optimistisch, zeker nu Duitsland heeft aangegeven er niets voor te voelen de startbaan van de NAVO-vliegbasis te verlengen. Dat had veel geluidsoverlast kunnen schelen in Limburg.
Volgens partijen als de SP, PVV, VVD en GroenLinks is of wordt het tijd voor een vliegverbod van AWACS boven Nederland. Ook de PvdA voelt daarvoor als er binnenkort geen oplossing met Duitsland komt. De Vries verzette zich tegen dit ,,paardenmiddel'', ook omdat het nadelig voor ons land kan zijn. Hij zal wel met de Duitsers blijven praten om druk op de ketel te houden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.