Vroege Vogels

Huiszwaluwhuizen in Huizen

  •    •  
29-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De duiventil is een bekend fenomeen, maar uitstervend. De huiszwaluwtil is nog vrij nieuw maar in opkomst. In het Noordhollandse Huizen staat er nu  zo'n bouwwerk op een surfstrandje. Aan een tweede til wordt gewerkt.
Het is niet de eerste zwaluwtil van Nederland, maar wel een heel mooi voorbeeld. Want de huiszwaluwen kwamen al van oudsher in de omgeving broeden. Onder het overstekende dak van boerderijen eerst, maar ook na het oprukken van de woonwijken hielden de zwaluwen stand.
Ze zijn niet kieskeurig en broeden net zo goed tegen nieuwbouwwoningen. Alleen zijn ze niet altijd welkom, want ze metselen hun nestjes tegen de muur en de poep van de jonge vogels komt vaak tegen de muur of tegen het raam. Dan is bij sommige mensen de vogelliefde bekoeld. De nesten worden kapot gemaakt voordat de vogels aan broeden toekomen.
Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Gooi en Omstreken hebben eerst geprobeerd de buurtbewoners op andere gedachten te brengen. Het aanbrengen van poepplankjes onder de nesten kan de vervuiling simpel voorkomen, maar er heerste een te vogelvijandige stemming.
Dan maar alternatieve woninglokaties voor de vogels gemaakt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.