Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Huiszwaluwen tellen in 'Het Jaar van'

18 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Cursus vogelzang - huiszwaluw

© Fotograaf: corineoste

Hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma krijgt er ook in het weekeinde geen genoeg van: dan bestudeert hij de huiszwaluwen in zijn eigen achtertuin.

Tweede legsel

In het - door Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen - 'Jaar van de Huiszwaluw' hoopt Piersma op veel medestanders. Iedereen met huiszwaluwen aan zijn huis (of dat van de buren) wordt uitgenodigd om vooral één prangende vraag te beantwoorden: komen de vogels aan een tweede legsel toe of niet?

Te weinig insecten?

In 'de boekjes' staat dat huiszwaluwen standaard twee legsels grootbrengen, maar Piersma merkt in zijn tuin dat dat nog maar weinig gebeurt. Hij vermoedt dat dit komt door een chronisch gebrek aan insecten. Door te inventariseren in welke delen van het land wél en in welke delen geen tweede legsels worden geproduceerd, kan de huiszwaluw mogelijk ook de weg wijzen naar landschappen die 'insectenvriendelijk' zijn.
Meer informatie over meedoen aan het Jaar van de Huiszwaluw staat op de speciale site .
Theunis Piersma

© Rob Buiter

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.