Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Huiszwaluwen tellen in 'Het Jaar van'

18-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Cursus vogelzang - huiszwaluw

© Fotograaf: corineoste

Hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma krijgt er ook in het weekeinde geen genoeg van: dan bestudeert hij de huiszwaluwen in zijn eigen achtertuin.

Tweede legsel

In het - door Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen - 'Jaar van de Huiszwaluw' hoopt Piersma op veel medestanders. Iedereen met huiszwaluwen aan zijn huis (of dat van de buren) wordt uitgenodigd om vooral één prangende vraag te beantwoorden: komen de vogels aan een tweede legsel toe of niet?

Te weinig insecten?

In 'de boekjes' staat dat huiszwaluwen standaard twee legsels grootbrengen, maar Piersma merkt in zijn tuin dat dat nog maar weinig gebeurt. Hij vermoedt dat dit komt door een chronisch gebrek aan insecten. Door te inventariseren in welke delen van het land wél en in welke delen geen tweede legsels worden geproduceerd, kan de huiszwaluw mogelijk ook de weg wijzen naar landschappen die 'insectenvriendelijk' zijn.
Meer informatie over meedoen aan het Jaar van de Huiszwaluw staat op de speciale site .
Theunis Piersma

© Rob Buiter

Meer over:

huiszwaluw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.