Vroege Vogels

'Huiseigenaren wachten met verduurzamen'

  •  
16-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnepanelen op huis duurzaam

© Foto: pixabay

Veel Nederlanders zijn niet van plan om binnen nu en vijf jaar hun woning te verduurzamen. Dat komt omdat ze niet weten welke financiële regelingen ze nog van de overheid kunnen verwachten. Ook denken veel huiseigenaren dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt.

Wachten

Een en ander staat in een onderzoek van het Nibud, oftewel het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. 43 procent van de 1500 ondervraagde woningbezitters wilde zijn woning voorlopig niet gaan aanpakken. Volgens het Nibud lopen zij hierdoor wel een risico. Door te wachten met verduurzaming hebben eigenaren nu mogelijk onnodig hoge energierekeningen en bestaat de kans dat hun huis minder waard wordt.

Ondersteunen

Meer dan de helft van de huiseigenaren vindt verder dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van hun woning. Bijna de helft van de ondervraagden wacht dan ook op mogelijke regelingen hiervoor.

Slecht energielabel

Het Nibud onderstreept dat juist financieel zwakkere huishoudens vaker een huis hebben met een slechter energielabel (D, E, F of G). Juist voor deze huishoudens kan verduurzaming gunstig zijn omdat zij veel baat hebben bij een lagere energierekening, zegt het instituut. Tegelijkertijd moet aan deze huizen waarschijnlijk het meeste gebeuren om ze energiezuinig te maken en ontbreekt het deze huishoudens aan financiële ruimte om hierin te investeren.
Natuur en Milieu vindt dat de overheid nu "niet langer moet treuzelen". Huiseigenaren gaan volgens de milieuorganisatie sneller kiezen voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen als gebouwgebonden financiering mogelijk wordt, en als er isolatiesubsidie komt. Verder moet een warmtefonds mensen helpen die weinig geld hebben.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wilco_vV
Wilco_vV18 mei 2019 - 17:11

Er kan nog vanalles gebeuren (qua beschikbare technieken)... zullen we maar zeggen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.