Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

HP moet stoppen met gifgebruik

  •  
02-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
HP_greenpeace.jpg
Actievoerders van Greenpeace hebben Hewlett Packard voor het Nederlandse hoofdkantoor geconfronteerd met de enorme vervuiling die de apparaten van het bedrijf veroorzaken in Azië en Afrika. HP beloofde drie jaar geleden voor het eind van dit jaar de gevaarlijkste gifstoffen uit zijn apparaten te halen, maar kwam kortgeleden op deze belofte terug. HP bezet dan ook één van de onderste plekken op de nieuwste elektronicaranglijst, die vandaag door Greenpeace wordt uitgebracht.
De actievoerders hielden voor het hoofdgebouw van HP borden vast met foto’s van de vervuiling die elektronica-afval veroorzaakt en wilden de foto’s aanbieden aan Hans Daniels, de directeur van HP Nederland. Helaas was hij niet aanwezig, maar zijn woordvoerder heeft de foto's in ontvangst genomen.
'Het is schandalig dat HP weigert werkt te maken van het uitbannen van de ergste gifstoffen, PVC en broomhoudende vlamvertragers, hierdoor staan mensen in arme landen en hun omgeving dagelijks bloot aan dit gif', zegt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.
Acer en Apple op de goede weg, HP blijft achter
Concurrenten van HP, de grootste computerfabrikant van Nederland, laten zien dat het goed mogelijk is om zonder gif te produceren. De apparaten van Apple zijn al nagenoeg gifvrij en Acer lijkt de deadline (eind 2009) voor het uitbannen van de stoffen wel te gaan halen.
Nieuwe elektronicaranglijst
De nieuwe elektronicaranglijst van Greenpeace laat verder weinig verbetering zien in de elektronicasector. Nokia staat aan kop, gevolgd door Sony Ericsson en Samsung. HP scoort slecht, evenals Dell en Lenovo. Alle drie de bedrijven behielden het strafpunt dat ze in maart kreeg voor het breken van hun belofte om de ergste gifstoffen eind 2009 uit te bannen.
Dell en Lenovo maken echter al wel een aantal laptops die minder PVC en broom bevatten en lopen daarmee voor op HP, wiens apparaten nog steeds grote hoeveelheden van de giftige materialen bevatten.
Doel van de ranglijst is het vergroenen van de hele elektronica-industrie. Bedrijven moeten energiezuinige, gifvrije producten gaan maken en deze inzamelen en op een goede manier verwerken. Zo kan voorkomen worden dat de apparaten op afvalbergen in ontwikkelingslanden belanden, waar ze enorme milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.