Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Houtsluipwesp | Zelf Geschoten

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
630 keer bekeken
  •  

Rob Beckers komt in Limburg de houtsluipwesp tegen. Het is een van de grootste sluipwespen in Nederland met een wel heel bijzonder achterlijf...

Het vrouwtje is twee tot vier centimeter groot. In plaats van een angel heeft zij een lange legbuis. Deze is nog langer dan zijzelf! De legbuis gebruikt ze om eitjes af te zetten. Waar zet ze die eitjes af?

De parasitaire houtsluipwesp legt haar eitjes in de larven van de reuzenhoutwesp. Die larven leven diep, tot vier centimeter, in het hout van bomen. De reuzenhoutwesp-larven zullen voedselvoorziening zijn als de houtsluipwesp-eitjes uitkomen.

De legboor van de houtsluipwesp is best ingenieus. Het vrouwtje kan er niet alleen mee boren, maar ook precies mee ruiken waar de larven zich bevinden. De larven van de houtsluipwesp overwinteren in het bos en verpoppen zich in de lente.

Bron: Naturalis

reuzegroot_5b5177b6aca2b_medium

Reuzenhoutwesp

© GertPaassen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.