Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Houtsluipwesp | Zelf Geschoten

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
459 keer bekeken
  •  

Rob Beckers komt in Limburg de houtsluipwesp tegen. Het is een van de grootste sluipwespen in Nederland met een wel heel bijzonder achterlijf...

Het vrouwtje is twee tot vier centimeter groot. In plaats van een angel heeft zij een lange legbuis. Deze is nog langer dan zijzelf! De legbuis gebruikt ze om eitjes af te zetten. Waar zet ze die eitjes af?

De parasitaire houtsluipwesp legt haar eitjes in de larven van de reuzenhoutwesp. Die larven leven diep, tot vier centimeter, in het hout van bomen. De reuzenhoutwesp-larven zullen voedselvoorziening zijn als de houtsluipwesp-eitjes uitkomen.

De legboor van de houtsluipwesp is best ingenieus. Het vrouwtje kan er niet alleen mee boren, maar ook precies mee ruiken waar de larven zich bevinden. De larven van de houtsluipwesp overwinteren in het bos en verpoppen zich in de lente.

Bron: Naturalis

reuzegroot_5b5177b6aca2b_medium

Reuzenhoutwesp

© GertPaassen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar